20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik diş çıkma sürecine kişilere bazen ağrılar verebilir. Bu ağrıları dindirmek için evde doğal yöntemlerle ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Buz uygulaması: Diş ağrınızdan dolayı yüzünüzde şişme olduysa o bölgeye buz uygulaması yapabilirsiniz.
  • Soğan: Soğan suyu dişinizin ağrısını hafifletebilir. Ağrı hissettiğiniz dişinizin üzerine parçalanmış soğan koyabilirsiniz.
  • Ilık su: 1 çay bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Birkaç saat aralığıyla ağzınızı çalkalayın.
  • Nane: 25 dakika boyunca çiğnediğiniz taze nane yaprakları ağrıyan bölgenin ağrısını alabilir.
  • Kabartma tozu: Bir kap içerisine bir miktar diş macunu koyup üstüne kabartma tozu ekleyin ve bu macunu dişlerinizin üstüne kaplayıp 2-3 dakika bekleyin.
  • Salatalık dilimi: İnce ince doğranmış salatalığı buzdolabına koyup soğumasını sağlayın. Soğuyan dilimleri ağrıyan dişinizin üstüne koyarak ağrınızı azaltabilirsiniz.

Ağrıyan dişinizi sıralanan yöntemlerle ağrısını azaltabilirsiniz. Fakat en iyisi bir diş hekimine görünmeniz olacaktır.

20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik diş 18-22 yaşları arasında gelişimi tamamlanarak ağız içinde 3 büyük diş olarak çıkar. Doğru bir şekilde gelişimini tamamlayan ve çıkan diş çiğnemeye yardımcı olur. Eğer düzgün bir şekilde çıkmadı ve kendine iyi bir yer bulamadıysa diğer dişlere ve çene kemiğine zarar verebilir. Kişinin çenesindeki yer darlığına ve o çıktığı bölgedeki yer darlığına bağlı olarak 20’lik dişler tamamen çıkabilirler veya yarı olarak çene kemiğine gömülü kalabilirler.

20’lik Diş Neden Geç Çıkar?

Adı her ne kadar 20’lik diş olsa bile bazı insanlarda 18 yaşından itibaren çıkmaya başlayabilirler. Bazı insanlarda tam aksine 31 yaşına geldiği halde 20’lik dişlerini henüz çıkarmamış olurlar. Ağız içinde çıkan 20’lik dişler en arka tarafta kendilerine yer bulurlar. İnsanların 20’lik dişleri çıkınca çene kemiği gelişir ve boyutları büyüme yapar. 20’lik dişler kendine yer bulmadan ve yer açılmadan çıkmazlar. 20’lik diş çekilmezse ne olur?

20’lik Diş Ne Kadar Sürede Çıkar?

20’lik dişler kişiden kişiye çıkış sürecinde farklılık gösterebilir. 20’lik dişin ne zaman çıkacağını kişinin ağız yapısı ve diş yapısı belirlemektedir. Diş eti ve çene kemiğinde 20’lik diş dişin büyümesi için boşluk gerekir. Eğer kişinin ağız içinde yeteri kadar boşluk varsa 20’lik diş 20-35 günleri içerisinde tamamen çıkma yapabilir. Kişinin diş etleri üzerinde herhangi bir boşluk yoksa 20’lik diş ette gömülü kalabilir ve büyüyemez. Kendine çıkış yolu bulamayan diş yamulur ve ciddi sorunlar yaratabilir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerinde ve çene kemiğinde kendine yeterli yer bulan 20’lik diş sağlıklı bir şekilde gelişir ve çıkar. Fakat çoğu kişilerde 20’lik diş kendine yeterli alan bulamaz ve sıkıntılar doğurabilir. 20’lik dişlerin çıkışında veya gömülü kalmasında görülen en yaygın belirtiler şöyledir:

  • Diş eti hassasiyeti
  • Baş ağrısı
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Diş etinde ve dişlerde ağrı
  • Ağız içinde oluşan kötü koku

Çene ve kulağa vuran ağrılar gibi birçok şikayet sıralanmaktadır. 18-22 yaşlarındaki kişilerin büyük bir kısmı 20’lik dişlerin yol açtığı hastalıklardan oldukça şikayetçilerdir. Bunun gibi şikayetler yaşayan kişilerin diş hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu