20lik diş çekilmezse ne olur?

20lik diş hangi durumlarda çekilir?

Genelde 20lik dişler ağızda yer darlığı varsa, yer bulamadıysa çıkamaz, yarı çıkarsa yada tamamen gömülü olabilir. Çıkarken ağrı, şişlik, ağız açmada kısıtlılık veya kulak ağrısı da oluşturabilirler. Ancak kendi yerinde çıkmış karşılığı var ise ve çürümemiş ise çekilmeden kalabilir. Ancak senede 1 kez kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Gömülü olan dışarıya çıkamayan 20’lik diş çekilmediği takdirde ağız içindeki diğer dişlere problem yaratabilir. Bu bölgenin temizliği oldukça zor olduğu için diş etlerinde sorunlar, enfeksiyon, apse, kanama, ağız kokusu yanındaki dişlerde çürüme, kist ve çene kemiğinde kırılma gibi birçok problem oluşturabilir.

20 yaş dişleri çekilmezse ne olur?

20 yaş dişleri eğer düzgün çıkmışsa, köklerinde herhangi bir problem yoksa, hastanın ağız bakımını yaparken bir sıkıntı çıkarmıyor ise çekilmesine gerek yoktur. Ancak çenede yer yoksa, yamukluk varsa, gömülü kaldıysa bu tarz problemler varsa 20 yaş dişlerini çekilmesini tavsiye ediyoruz.

Soru: sağ üst tarafta 20 yaş dişim çıktı fakat sanırım yamuk çıkıyor çünkü yamukluktan kaynaklı ağzımı içinde dişin olduğu bölümde delik oluşmuş. İlk zaman çok ağrı oluştu fakat ağrı geçti. Doktora gitmeyi de istemiyorum ameliyat ile alma durumundan dolayı bu yamukluk tamamı ile diş çıktıktan sonra çene yapımda bir sıkıntı oluşturur mu?

Cevap: Bu durumda doktora gitmenizi öneriyoruz.

Soru: 3 gün oldu 20lik diş çekileli sanki hiç çekilmemiş gibi ağrı yapıyor ağrı kesiciler ile ayaktayım bu ne zaman geçer?

Cevap: Süre değişkenlik gösterebilir. Bir kaç gün daha geçmezse doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

20 lik Diş Çekilmeli Midir?

Çıkan 20’lik dişlerinizde eğer herhangi bir ağrı veya bir şikayetiniz yoksa çekilmesi gerekmeyebilir. Fakat kendine yer bulamayan ve kemiğin içinde kalan 20’lik dişin alınması en uygunudur. Bu dişlerin arasına sıkışan yiyecek ve bakteriler diş çürümelerine, diş eti hastalığına, enfeksiyonlara, kiste ve apseye neden olabilir. Röntgen yardımı ile diş hekiminiz 20’lik dişlerinizin durumunu görebilir ve hangi yolun izlenmesi gerektiğini size anlatabilir.

Eğer gerekiyor ise sizi ağız cerrahi bölümüne gönderebilir. 20’lik dişlerin yüzeye çıkmaması gibi durumlarda diş hekimi ve ağız cerrahı ağız içinde daha fazla sorun olmaması için 20’lik dişinizi çıkarılmasını tavsiye ederler. Bu yapılacak işlem genç kişilerde daha kolay olmaktadır. Çünkü diş kökleri tam gelişmemiş ve kemikleri daha azdır. Yaşlı kişilerde bu süreç oldukça uzun sürebilir.

20’lik Diş Ameliyatı

20’lik diş ameliyatlarında gömülü dişi almak için lokal anestezi uygulanır. Uygun aletler ile kemik kaldırılır ve diş çekimi gerçekleşir. İşlem bittikten sonra o bölgeye dikiş atılmaktadır. Atılan dikişler 8-10 gün arasında hekim tarafından alınır. Diş hekiminiz uygun görürse ameliyat sonrası ağrı kesici veya antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

20 lik Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

20’lik diş çekimi sonrasında tampon yerleştirilir ve kanama durdurulmaya çalışılır. Sıkıca ısırılan tampon 30 dakika durur ve kanama pıhtılaşarak durur.

Çekim sonrasında yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Dişin çekildiği bölgeye elle veya dille kesinlikle temas etmemelisiniz.
  • Ağız içinde biriken tükürük sürekli tükürülerek dışarı atılmalıdır.
  • Çekim yapılan tarafla yemek yenmemelidir.
  • Çekim yapılan bölgede şişlik meydana geldiyse o bölgeye buz tedavisi uygulanmalıdır.
  • Uygulanan buzun üstünü bir şeyle sarmalayıp öyle kullanmalısınız.

Bu sayılan maddelere uyulmadığı takdirde operasyon olan bölgede kanama başlar ve daha büyük sıkıntılar oluşabilir. Dikkat edildiği zamanlarda kanama meydana geldiyse mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu