20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik diş çıkma zamanı genel olarak 18 ila 30 yaş aralığını kapsar. 20’lik yaş dişleri çıkmadan önce 11 ila 14 yaş aralığında 2. büyük azı dişi çıkmış olur. İkinci azı dişinden sonra 20’lik yaş dişleri çıkmaya başlar.

20’lik Diş Çekilmeli Midir?

Genellikle insanlar tarafından kulaktan dolma bilgi neticesinde 20’lik yaş dişlerin çıktığı anda kişiye rahatsızlık yaşatacağı, çabuk çürümeye başlayacağı düşüncesi ile çekilmesi gerektiği düşünülür. Ancak 20’lik yaş diş çıktığı zaman eğer diş düzenini bozmuyorsa bu dişin ağızda bulunmasında bir sakınca yoktur.

Bazen bazı durumlarda 20’lik yaş dişleri tam olarak çıkmaz ve gömülü olarak ağız içerisinde bulunur. Ancak bu durum neticesinde de eğer dişinizde ağrı ve benzeri durumlar oluşmuyor ise bu dişin çekilmesine gerek yoktur. Eğer alt ve üst çenede de 20’lik yaş dişi çıktı ise ve yeme, ısırma ve çiğneme gibi görevlerini yerine getiriyorlarsa, 20’lik dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

20’lik diş çekimi sonrası dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Ancak zaten hekiminiz size diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Şimdi gelin birlikte 20’lik yaş diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeniz gerekiyor bakalım.

20’lik yaş diş çekimi sonrası dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Dişin çekildiği bölgede bulunan kanama önleyici tampon yaklaşık 20 ila 30 dakika boyunca o bölgede tutulmalıdır.
  • Dişin çekiliği alan mutlaka temiz ve hijyenik tutulmalıdır.
  • Çekim yapılan alan 24 saat boyunca kullanılması önerilmez.
  • Diş çekiminden sonra aşırı sıcak, aşırı soğuk ve asitli içeceklerin tüketilmesi en az 24 saat boyunca önerilmez.
  • Diş çekiminden sonra yaklaşık 2 saat boyunca yiyecek tüketimi yapılmamalıdır.
  • Diş çekiminden 24 saat geçene kadar sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Diş doktorunuzun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Yukarıda belirttiğimiz noktalara dikkat etmeniz oldukça önemli ayrıntılardır. Bu gibi durumlara uymadığınız zaman diş çekimi sonrası ağrılı bir süreç yaşamanıza neden olabilir.

20’lik Dişin Ağrı Yapmasının Nedeni Nedir?

20’lik dişin çene diş düzeni hattı boyunca tam olarak çıkmaması ve çene kemiğinde gömülü kalması sonucunda diş ile diş eti arasında bir çukur oluşur. Kişinin yediği besinler bu çukurda toplanır. Bu nedenle dişin çürümesi daha hızlı olarak gerçekleşir. Çene kemiğinde gömülü olan bu diş, tüm çene hattına yayılır ve baş edilmez bir ağrı meydana gelir.

20’lik dişlerin bulunduğu konum neticesinden dolayı, buradaki dişlerin diş fırçası ile temizlenmesi oldukça zordur. Bu sayede 20’lik dişler diğer dişlere oranla daha çabuk çürür. Hatta diş enfeksiyonları meydana gelerek, diş etlerinin dış yanaktan belli edecek düzeyde şişmesine neden olur. Bu durumda da kaçınılmaz son olan diş ağrısı meydana gelir.

20’lik Dişin Belirtileri

20’lik dişer çıkmaya başlarken eğer çene kemiği üzerinde kendine uygun yer bulabiliyor, diğer dişlerin dizilişini bozmuyor ve tam olarak çıkıyor ise bu dişin hiçbir sorun çıkarmayacağına işarettir. Fakat bir çok kişi 20’lik dişi çıktığı zamanlarda bazı rahatsızlıklar yaşarlar.

20’lik dişin çıktığı gösteren belirtiler şunlardır;

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Diş etlerinde meydana gelen aşırı hassasiyet
  • Diş ve diş etinde meydana gelen dayanılmaz ağrı
  • Çene kemiğinde ve kulağa kadar yayılan ağrı
  • Ağız kokusu
  • Lenf bezinde şişlik
  • Çiğneme veya ısırma sırasında ağrı ve hassasiyet

Bu gibi belirtiler 20’lik dişin sağlıklı olarak çıkmadığını gösteren belirtilerdir. Eğer bu gibi belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine görünmenizde fayda var.

20’lik Diş Bazı Kişilerde Neden Daha Geç Çıkar?

20’lik dişin her bireyde farklı çıkmasının hatta bazı kişilerde çıkması gereken yaşta çıkmamasının nedeni diş yapısından kaynaklıdır. 20’lik diş çıkması için diş hattında yeterli alanın olması gerekiyor. Dişin çıkacağı alanın dar olması, dişin çıkması gerek alanda yamuk bir dişin bulunması ve çene kemiğinin yeterince geniş olmaması bazı kişilerde 20’lik dişin daha geç çıkmasına neden olur. Ancak bu sorunlar giderildiği zaman 20’lik diş çıkmaya başlayacaktır.

20’lik Diş Ne Zaman Ameliyat Gerektirir?

20’lik diş eğer çene kemiğinde gömülü olarak bulunuyor ise ve kişiye sağlık problemleri yaşatıyor ise bu dişin ameliyat ile alınması gerekebilir.

20’lik Diş Kaç Tanedir?

Gelişimi tamamladığımız ve yetişkinliğe ulaştığımız dönemde toplam 32 dişimizin olması gerekir. Bunlardan 4 tanesi yani son azı dişlerimiz 20’lik diş olarak da bilinir. 2 alt 2 üst çenede olmak üzere toplam 4 tane 20’lik dişimiz vardır.

20’lik Diş Nerde Çıkar?

20’lik diş çene kemiğinin en arkasında 2 üstte 2 altta olmak üzere çıkan veya çıkmaya çalışan dişerdir. 20’lik diş çekilmezse ne olur?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu