Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir?

Estetik nedenlerle ve genel sağlığı korumak için ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir. Ağız boşluğunda oluşan yaralar ve aftlar konuşma, yutma, çiğneme gibi işlevlerin yerine getirilmesinde güçlüklere neden olabilir. Bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrılı bir duruma dönüşebilir. Ağızdaki yara türleri bazen küçük bir kesi olarak görülüp birkaç gün içinde kendi kendine kaybolabilir.

Bazen de aft adı verilen ağrılı ülsere dönüşebilir. Ağız yaralarının tedavisinde ağız gargaralarında genellikle doğal maddeler kullanılır. Tekrarlayan ağız ülserlerinin daha ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu düşünüldüğünde, olası farklı hastalıklar üzerinde çalışılmalıdır. Oral ülserlerin semptomları ve tedavisi söz konusu olduğunda genellikle doktora gitmenin düşünülmemesi hatadır. Ağız içi yaralar uzun süredir kalıcı ise ve sıklıkla tekrarlıyorsa, bir kulak burun boğaz uzmanına veya diş hekimine danışmak gerekir.

Ağız İçerisinde Oluşan Aftlar Neden oluşur?

Toplumun %20’sinde görülen aftlar genellikle tekrarlayan aftöz ülserlerden oluşur. Erkeklere oranla kadınlarda daha yaygındır. Aft oluşumuna aşağıdaki unsurlar yol açabilir;

  • Genetik yatkınlık
  • Travma
  • Stres ve kaygı
  • Sigara kullanımı
  • Adet öncesi dönem
  • Folik asit, B12, demir çinko ve diğer vitamin eksikliği
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalık dönemleri
  • Hormonal değişiklikler
  • Sirke, turşu, tuzlu tat Baharatlı yiyeceklerin tüketimi

Aftlar bu nedenlere bağlı olarak gelişir. Günlük hayatı olumsuz etkilemelerinin yanı sıra uzun süre geçmeyen ağrılara da yol açabilir.

Aft Belirtileri Nelerdir?

Aftlar ilerleme kaydettiğinde artık yeme yerken acı hissedilir. Şiddetli ağrılar ve yanmalar ağız içinde meydana gelebilir. Çoğu zaman gözle görülebilen bu yaralar dudaklara kadar yayılabilir. Aft belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Dil ve damaklarda kesi şeklinde yaralar
  • Yaralar sebebiyle ağrı ve yanma hissi
  • Kenarları kırmızı olan gri renkte yaralar
  • Yemek yerken zorlanma ve yanma
  • Bazı sistemik hastalıklar
  • Sıcak içecekler tüketirken zorlanma
  • Dudaklara yayılan yaralar

Uzun süredir müdahale edilmemiş ve yayılmakta olan aftlar lenflerde şişmeye, ateşe ve fiziksel yorgunluğa yol açmaya başlar. Bu belirtiler ilerleyen vakalarda daha sık görülür. Belirtiler sıklaşmaya başladıysa doktor hekime muayene olunmalı ve ağız için yaralar tedavi edilmelidir.

Ağız İçi Yarası Tehlikeli Mi?

Ağız içi yaraları çoğunlukla tehlikeli boyutlara ulaşmaz. Tedavi edildiği sürece sorun teşkil etmeyen bu yaralar, nadir de olsa bazı kötü hastalıkların habercisi olabiliyor. Aftlar kronikleşebilir ve devamlı tekrarlayabilir. Bunun temel sebebi genetik yatkınlık veya ağız içinden temizlenemeyen virüslerdir. Bunun haricinde bazı sistemik hastalıkların belirtisi olduğu da biliniyor.

Behçet hastalığı veya diğer kan hastalıkları, bağırsak problemleri ve bazı vitaminlerin eksiliği aftların oluşmasına yol açmış olabilir. Bunun detaylı muayenesi ve teşhisi için erkenden doktora gidilmelidir.

Sistemik Hastalıklar

Birçok hastalık ağzı ve vücudun diğer kısımlarını etkileyen belirtileri meydana çıkarabilir. Örneğin, Behçet hastalığı gözler, eklemler, kan damarları, beyin ve gastrointestinal sistem dahil birçok organı etkileyen ve tekrarlayan aftlara neden olabilen inflamatuar bir hastalıktır.

Stevens-Johnson sendromu aynı zamanda ciltte kabarcıklara ve ağız ülserlerine de neden olabilen alerjik bir reaksiyondur. Bir diğer sistemik rahatsızlık olan iltihaplı bağırsak hastalığı, bazı kişilerde ağız içi aftlara neden olur. Bu ihtimalin varlığına karşı muayene olmak ve ağız içi yaraların nedenini bulmak önemlidir.

Ağız İçi Yarasına İyi Gelen Şeyler

Normal ağız yaraları hiçbir şey yapılmasa dahi genellikle 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir. Doktora gitmeniz durumunda bazı ilaçları kullanmak da aftların daha hızlı geçmesine yardımcı olabilir.

Aftlarınız çok yayılmadıysa evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu yöntemler hem enfeksiyonu yok eder hem de belirtilere bağlı hissedilen ağrı ve yanma hissini büyük oranda ortadan kaldırır.

Su ve Karbonat Karışımı

Su ve karbonat ile yapılan bir merhem yaraların iyileşmesinde iyi bir çözümdür. Ayrıca kimyasal içerikli bir madde içermedikleri için ağız içerisine girmesi herhangi bir sorun teşkil etmez. Su ve karbonattan bir tatlı kaşı alarak bir kabın içerisinde karıştırın.

Ardından bu karışımın krem kıvamına gelmesini sağlayın. Oluşan krem şeklindeki bu karışımı ağız içerisindeki yaraların üzerine sürebilir ve kısa bir süre bekledikten sonra ılık suyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Misvak Kullanımı

Misvak, ağız ve diş sağlığı için çok önemli maddeler içerir. Bilinen en iyi anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Doğal olmasının yanı sıra rahatsız edici bir tadı veya dokusu yoktur. Misvak kullanarak dişlerinizi fırçalamak, misvak içerisindeki salgının ağzınıza etki etmesini sağlar. Çok etkili bir anti-bakteriyel özelliklere sahip olan misvak, aft oluşumuna yol açan bakteri ve enfeksiyonu kısa sürede söküp atabilir.

Sumak

Sumak aynı misvak gibi mikrop ve bakterilerin iyi bir düşmanıdır. Her gün bir tatlı kaşığı sumağı bir bardak suya karıştırarak gargara yapın. Gargarayı 5 dakika boyunca yapın. Bunu yapmak enfeksiyonu iyi bir şekilde kontrol eder ve bakterilere savaş açar. Sumak sayesinde bakteriler ölür ve ağız içi yarasının oluşumu durmuş olur. Ağız içi aftlarınız varsa bu yöntemi her gün uygulamanızda bir sakınca yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu