Amalgam Dolgu Nedir?

Beslenmede önemli rol alan dişler iyi bakılmadığı takdir de çürür. Süt ve diğer dişlerde görülmesi muhtemel olan çürükler ağız kokusu, ağrı, kanama gibi şikayetlere neden olur. Diş çürümelerinde uygulanan yöntemlerden biri olan dolgu dişin çürük olan kısmına uygulanır. Böylece dişin işlevselliği devam eder.

İçerisinde Hangi Maddeler Vardır?

Diş dolgularında kullanılan yöntemlerden biri olan amalgam dolgu sağlamlığı bakımından tercih edilen bir madde olup Amalgam dolgunun ana maddesi cıvadır. Katı, sıvı ve yumuşak olma özelliğine sahip amalgam dolgularda diş hekimlerince önerilen bir dolgu malzemesidir. Birleştiği madde ile uyumlu hale gelen amalgam dolgu bu aşama sonrası toksik olma özelliğini yitirir.

Amalgam Dolgu Niçin Tercih Edilir?

Amalgam dolgularda kullanılan maddeler gümüş, kalay, bakır ve çinkodur. Bu maddelerin sıvılaşmasında birleştirici etki olarak cıva kullanılır.

  • Amalgam dolgular esneklik sağladığı için
  • Dişin yapısı ile uyum gösterdiği için
  • Esneklik sağladığı için
  • Dayanıklı bir yöntem olduğu için

Özellikle diş dolgularında tercih edilmektedir. Gümüş renginde olduğu için gümüş dolgu olarak ta adlandırılan bu yöntem ile dişler uzun süre koruma altında olup çürüme etkisi ortadan kalkmaktadır.

Amalgam Dolgu Uzun Süre Dayanır Mı?

Dayanıklılığı ile tercih edilen amalgam dolgular yapıldıktan 2 saat sonrasına kadar her hangi bir şekilde kullanılmamalıdır. Sertleşme süreci için gerekli olan bu sürede uzmanların tavsiyeleri yeme içmenin en az 2 saat süreyle yapılmaması ve o bölgede sert kabuklu gıdaların tüketilmemesi yönündedir. Bu süreç sonrası rahatlıkla kullanılan amalgam dolgular istisnai durumlar dışında son derece dayanıklıdır. Bu istisnai durumlar

  • Dişin başka bölmesinde oluşmaya başlayan
  • Dolgu altında başlayan çürümeler
  • Her hangi bir şiddete karşı dolguda oluşan kırık ve çatlamalar

Böyle durumlarda amalgam dolgu işlevini yitirecektir. Diş hekimlerinden alınan destek ile sökülerek yeni bir işlem süreci sonrası amalgam dolgunun yinelenmesi şeklinde olur. Amalgam dolgu bahsi geçen sebepler dışında son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Amalgam Dolguda Kullanılan Cıva Zararlı Mıdır?

Cıva zararlı madenler arasında yer alan ve öz kütlesi ağır olan bir toksindir. Ancak doğal ortamda da bulunan cıva amalgam dolguda kullanıldığı ölçü ve diğer bileşenlerle etkileşim sağlanması sonucu doz bakımından insan sağlığını olumsuz etkilememektedir. İnsan sağlığı açısından zararlı olduğu anlaşılması durumunda sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örgütü tarafından yasaklanırdır.

Amalgam Dolgu Pahalı Mıdır?

Amalgam dolgu diğer dolgu materyallerine göre dayanıklılığı ile bilinir. Dolgu malzemelerinin tamamı yurt dışından gelmekte ve dolar üzerinden işlem görmektedir. Amalgam dolgu bu iki nedenden dolayı diğer dolgu çeşitlerine göre fiyat bakımından farklılık gösterir.

Tercih ve talep ikilisi bakımından da amalgam dolgu fiyatları farklılık gösterir. Yasalar ve diş hekimlerinin ortak bir fiyatlandırma çizgisi üzerinden amalgam dolgu fiyatları belirlenir.

Görüntü Olarak Neden Tercih Edilmez

Ağız ve diş estetiğinde dişlerin etkisi büyüktür. Renk, şekil ve temiz dişler olumlu etki bırakır. Amalgam dolgu sağlam ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilirken bir yandan da dişin ana renginden farklı olması görüntü olarak hoş bir etki bırakmaz.

Arka azı dişlerinde kullanılması dikkat çekmeyebilir ama ön dişlerde amalgam dolgu çok ta tercih edilmez. Tercih edilmeme sebebi renginden dolayıdır. Dolgu sonrası dişin orijinal rengine uygun kaplanma olanağı diş hekimlerce önerilmektedir.

Amalgam Dolgu İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Çürük dişlerin oluşum süreci ilk diş çıkışlarından sonraki 6 yaşa kadar olan süreçte daha sık görülür. Çocukların şekerli yiyecekler tüketmesi, biberon çürükleri ve iyi temizlenmeyen dişlerde çürükler görülmeye başlar.

Diş amalgam dolguları 6 yaş dahil olmak üzere her yaş için sağlık sorunu neden olmadan yapılabilir. Yani çocuklar, yetişkinler ve büyükler için amalgam dolgu güvenilir bir yöntemdir.

Uygulamada Ağrı Var Mıdır?

Randevu tarihinde diş hekimi kliniğinde amalgam diş dolgu işlemi başlar. Öncelikle lokal anestezi ile çürük, kırık ve aşınan diş bölgesi temizlenir. Işın desteği ile hazırlanan amalgam dolgu dişe yerleştirilir.

Bu işlemler her diş için 30 dakika sürer. Lokal anestezi ile yapılan tüm işlemlerde ağrı hissedilmez. Amalgam dolgu sonrası doktor tavsiyelerine dikkat edilmelidir.

Amalgam Dolguya Alternatif Çözümler Var Mıdır?

Tüm diş hekimlerince önerilen sağlıklı dişleri korumak için 6 ayda bir diş muayenesi diş çürüklerine karşı alınabilecek en iyi yöntemdir. Diş hekimi kontrolü sonrası yapılacak işlemler hastaya bildirilir. Hastaya önerilen dolgu çeşitleri ve özellikleri hastaya anlatılır ve konu hakkında hasta bilgilendirilir.

Hastaya çürüklere karşı önerilen dolgular arasında yer alan amalgam dolgu ve diğer dolgu çeşitleri gösterilir. Amalgam dolgu dışında önerilen diğer dolgu çeşitleri; altın, cam, porselen dolgular gibi pek çok alternatif dolgu çeşidi vardır ve hekimler isteğe bağlı bu dolguları da başarılı şekilde uygular.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu