Antibiyotik İle Geçmeyen Diş İltihabı

Dişlerimiz insan sağlığı için en önemli olan organlarımızdan birisidir. Diş sağlığını korumak da, diş işlevi kadar önemli bir rol oynamaktadır. Ağız ve dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmadığı durumda, ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı artmakta ve diş yüzeyine yapışarak iltihapları ve apseleri oluşturmaktadırlar.

Bakterilerin oluşmasındaki en büyük sebepler, yemek yedikten sonra diş fırçalanmaması, diş ipi ile diş aralarında kalan yemek artıklarının düzgün bir şekilde temizlenmemesi, çok fazla şekerli ve asitli gıda tüketimleri ile sigara tüketimidir.

Çocuklara yetişkinlik evresine girmeden önce diş temizliği kazandırılmalıdır. Bu durum yetişkin düzeyine geldikleri zaman sağlıklı bir diş ve diş etine sahip olmalarını sağlar. Çocuklar kendilerine ailelerini model alır. Bu yüzden çocuklarınıza diş bakım eğitimi verirken sizlerde onlarla beraber dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz.

Dişlerimizin maruz kaldığı en büyük diş ve diş eti hastalıklarından birisi diş apsesidir. Diş apsesi, bakterilerin oluşturmuş olduğu bir enfeksiyon sonucunda diş eti ve dişlerinizde oluşan apsedir.

Diş apsesinin ana belirtisi, apse bölgesindeki şiddetli ağrıdır. Genellikle bir anda ortaya çıkan bu ağrılar ertesi gün hatta bir kaç gün daha da kötüleşerek devam edebilmektedir. Diğer nadir görülen belirtiler ise, boğazda ağrı, yutkunamama, sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı aşırı hassasiyet, ağızda hoş olmayan bir tat ve koku, uyku problemi ve genel bir uyku sorunu olabilmektedir.

Diş apsesi sadece diş ve diş etinizi etkilemekle kalmaz ve genel sağlığınız üzerinde de olumsuz etkileri görülebilir. Apseler tedavi edilmedikleri durumda, burada üreyen mikroplar vücudunuzun diğer bölgelerine yayılarak, buralarda çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Bu rahatsızlıklar da dişlerinizi kaybetmeye kadar gidebilir ve günlük yaşamsal faaliyetlerinizi engelleyerek sizi huzursuz eder.

Diş İltihabı Neden Olur?

Ağız ve diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi sonucunda, bununla beraber yetersiz ve düzensiz beslenme ile bazı hastalıklar sebebiyle diş etlerinde görülen enfeksiyonlar diş iltihaplarını oluşturur. Bu iltihaplar yeme-içme ve çiğneme sırasında ağız hareketleriyle beraber zorluklara ve ağrılara neden olur.

Genellikle ağız hijyeninin yeterli derecede karşılanması sonucunda bir kaç gün içerisinde kendi kendine iyileşir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihap çok büyükse ve 4-5 günden uzun sürüyorsa mutlaka bir uzman hekime gitmek gerekmektedir.

Tedavi edilmeyen iltihaplar, diş kayıplarına sebebiyet verecek kadar ilerleme gösterebilir. Bu nedenle diş ve diş etinde oluşan iltihaplanmaların tedavisinin düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Diş eti iltihaplarının birden çok sebebi vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sigara, alkol ve tütün kullanımı
  • Şeker hastalığı
  • Bazı ilaçlar vücudun diğer bölgelerini iyileştirirken diş etlerinde iltihap ve apseye sebep olabilir.
  • Kırılmış ve aşınmış dolgular
  • Diş yapısındaki bozukluklar
  • Genetik olarak gelen faktörler
  • Kadınlarda gebelik durumu

Bu gibi durumlarda, kişilerde çok fazla diş iltihabı görülebilmektedir. Diş eti iltihapları iki türlü incelenebilir. Birincisi yapısal bozukluklar ve yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşan iltihaplar diğeri ise genetik olarak oluşan iltihap olarak incelenebilir.

Diş eti iltihabının belirtileri şu şekildedir;

  • Diş etlerinde kızarıklık ve şişlik ile beraber oluşan hassasiyet
  • Genellikle beyaz renkli iltihap oluşumları
  • Dişler fırçalanırken ya da diş ipi kullanılırken oluşan kanama
  • Diş etlerinde çekilmelerin meydana gelmesi
  • Dişlerde sallanma hissi ya da gevşeme
  • Yeme-içme ve konuşma esnasında ağrı ya da sızı
  • Sıcak ya da soğuk içeceklere aşırı hassasiyet hissi
  • Ağızda oluşan ağız kokusu

Bu gibi belirtilerle karşılaşmanız durumunda bir diş hekiminden destek almanız gerekmektedir. İltihap vücutta başka bölgelere yayılmadan tedavi edilmeli ve olası diğer negatif durumlar engellenmelidir.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

İltihaba bağlı ağrının ve sızının oluşması durumunda, bununla beraber kızarıklık ve şişlik de varsa tabi ki öncelikli olarak tıbbi bir destek almak gerekir. Ama bu desteği almadan önce acil olarak ağrıya müdahale etmek istiyorsanız tuzlu su diş eti iltihaplarında uygulanan en klasik ve etkili yöntemlerden biridir. Diş iltihabı sırasında meydana gelen ağrı ve iltihabı yok etmek için ağız içerisinde bol miktarda tuz bulunan su ile gargara yapılır.

Buna benzer bir diğer yöntem ise karbonatlı su ile gargara yapmaktır. Karbonat diş çevresinde oluşmuş ya da oluşmakta olan iltihabı kurutma ve ağrıyı dindirme özelliğine sahiptir. Bunların yanı sıra; elma suyu, sarımsak, karanfil yağı ve nane çayı da iltihabın yayılmasını önleyerek diş eti iltihaplarının oluşturduğu ağrı ve sızılara iyi gelmektedir.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş apsesi ilk etapta evde yapılan müdahalelerle en aza indirilebilmektedir. Evde yapılan yöntemlerle tam olarak geçmese de ağrı ve sızının azalması sağlanır. Bunun haricinde doktor kontrolünde kullanılan antibiyotikler, apsenin kısa vadeli olarak geçmesini sağlayabilir. Ama unutmayalım dişlerde oluşan apse sürekli kendini tekrarlıyorsa, altında tedavi edilmesi gereken bir diş ya da diş eti problemi yatıyordur.

Antibiyotik apse için temizleme ve rahatlatma görevi gördüğünden dolayı, apsenin ilerleyen zamanlarda yenilemesi mümkündür. Bunun yerine düzgün şekilde yapılacak olan kanal tedavileri ve cerrahi operasyonlar diş apsesi sorunlarının kökten çözümü konusunda etkilidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu