Çarpık Diş Nedir? Çarpık Diş Neden Olur?

Çarpık diş genelde küçük yaşlar da görülmeye başlar ve bunun birçok sebebi olabilir. Özellikle ağız ve diş yapısının gelişmemesi çarpık diş oluşmasına neden olur. Çarpık diş meydana geldiği zaman genellikle diş doktorundan destek alınarak kısa süre içerisinde tedavi edilebilir.

Özellikle en büyük sebebi ise süt dişlerinin erken yaşta çıkması ve anne veya babadan çocuğa geçen büyük dış kısmının farklı olmasıdır. Özellikle küçük yaşta parmak emmek de dişlerin gelişmesini engeller. Bu nedenle daha çocuk yaşta dikkat etmek gerekir.

Çarpık Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kişilerde çarpık diş meydana geldiği zaman genellikle çok büyük sorunlar oluşabiliyor. Özellikle yemek artıklarının birikmesi dişler açısından büyük sorun oluşturur. Zamanla hem diş eti kaybına hem de dişlerin çarpık olmasına neden olur. Çarpık diş için birçok tedavi yöntemi bulunur. Ortodonti doktoruna giderek tel taktırabilir veya lamine, bonding yöntemlerini de yaptırmanız mümkün.

Çarpık Diş Düzeltme Telsiz Düzeltilir Mi?

Dişlerle ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi olan çarpık diş genelde gelişim çağında olan çocuklarda da çok sık rastlanılan bir problemdir. Ortodonti tedavi ile birlikte kısa süre içerisinde tedavi edilir. Genelde ortodonti tedavisi yapıldığı zaman tedavisi yapılacağı zaman süreç 2,5 yıl kadar uzar. Ancak tedavi sonrasında çarpık dişler de düzeltilmiş olur.

Çarpık dişler sadece tek kullanılarak düzelmez. Son dönemler de kullanılan şeffaf plaklar da çarpık dişlerin önüne geçer. Kullanılan bu plaklar şeffaf olduğu için ağızda görülmez ve istenildiği zaman çıkar. Dişlere kolay bir şekilde takıldığı için daha hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlar.

Hastanın diş yapısına göre birebir modeller yapılır ve 3 boyutlu olan bilgisayarlardan yardım alınır. Bu plaklar 2 hafta boyunca kullanılır. Daha sonra plaklar değişir ve yeni plaklar takılır. Tedavi süreci 1 yıla kadar sürer. Bu nedenle tellere göre daha fazla tercih edilir.

Çarpık Diş Oluşumu Nasıl Önlenir?

Çarpık diş oluşumu günümüzde birçok kişi de görülür. Ancak önlemek için mutlaka bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.

  • Dişlerinizi sıkmayı engellemek için yüz üstü uyumamak gerekiyor. Genelde bu gibi durumlar da dişler de yavaş yavaş yamulmaya başlar.
  • Ellerinizi yüzünüze yaslamamak gerekiyor. Çünkü eller yüze basınç yapar ve dişler de bir süre sonra yamulur.
  • Parmak emme alışkanlığı bebekler de çok sık rastlanan bir sorundur. Bu durumun mutlaka önüne geçmek gerekiyor.
  • Eksik olan dişler de zamanla dişlerin yamuk çıkmasına sebep olur. Eksik olan dişler yerine implant uygulamak gerekiyor.

Çarpık Dişler Hastalık Belirtisi Mi?

Çarpık diş kişiler de bir rahatsızlığa sebep olmaz. Zamanla çiğneme sorunu yaşanır ve hastalar da rahat bir şekilde yemek yiyememe sorunu başlar. Bunun önüne geçmek için gerekli tedavi yöntemlerini araştırmak gerekiyor.

Çarpık Dişler Neye Sebep Olur?

Çarpık dişler zamanla tedavi edilmezse hasta da birçok şeye sebep olabiliyor. Özellikle yemek yeme biçiminin değişmesi ciddi sorun yaratır. Dişlerin temiz kalmasını ve ağız bakımını zorlaştırır. Çarpık diş olan hastalar da diş çürümesi daha sık olur ve diş eti iltihapları da görülmeye başlanır. Çarpık diş genelde ön dişler de görülür. Bu durum da kişinin görüntüsünü olumsuz anlamda etkiler.

Çarpık Diş Tedavi Öncesi

Tedaviye başlamadan önce genelde doktorlar tarafından belirlenen bazı testler bulunur ve bu testlerin yapılması gerekir. Doktor hastaya ait yüz fotoğrafları, dişlerin konumunu tam olarak belirten şeyler ister. Röntgen sayesinde ağız ve diş yapısı da daha belirgin hale gelir.

Tedaviye başlamadan önce hastanın çiğneme ile ilgili bir sorunu varsa bunu doktora mutlaka bildirmelidir. Genelde ısırmayla ilgili sorun olduğu zaman doktor dişlerin izini alır. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce bu gibi tetkiklerin yapılması da oldukça önemlidir.

Çarpık Diş Nasıl Anlaşılır?

Birçok hasta da yanlış dizilme sonrasında çarpık dişler meydana gelir. Ancak belirlenen tedavi yöntemine uyulduğu zaman kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Dişlerin diziliminde bazı belirginlikler görülür. Bunlar çarpık diş olduğu anlamına gelir.

Aynı zamanda hasta yeme ve çiğneme konusunda da zorluk yaşar. Bu gibi çarpık dişler görüntü açısından da sıkıntı yaratır. Bu nedenle daha fazla zorluk yaşamamak için mutlaka tel taktırmak da fayda var.

Çarpık Diş Tedavi Sonrası

Çarpık dişlerin tedavisi oldukça basittir. Ancak tedavi yapıldıktan sonra da mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Özellikle dişler düzeldikten sonra sert şeyleri ısırmak bir süre sonra dişlerin tekrar kaymasına neden olabilir.

Dişlerine eski haline gelmesini engellemek için tedavi sonrasında da dikkat etmek gerekiyor. Tedavi bittikten sonra bu konuda doktordan bilgi almak daha doğru olur. Böylelikle tekrar dişlerin eski haline gelmesi de engellenmiş olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu