Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı dişte meydana gelen bazı sorunlar sebebiyle dişin içerisinde, çenede ve yüzün belirli yerlerinde hissedilen oldukça rahatsız edici bir ağrıdır. Kişinin yaşam kalitesini de düşürür.

Diş ağrısı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Diş eti tahrişi, ağız ve diş problemlerinden dolayı şiddetli diş ağrıları gerçekleşebilir. Bu durumlar karşısında vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekir. Diş ağrısı gece saatlerinde daha da artar.

Diş Ağrısına Ne Sebep Olur?

Diş üç katmandan oluşur. Bunlar mine, dentin ve pulpa olarak adlandırılır. Dentin, mineden pulpaya doğru giden yoğun bir şekilde paketlenmiş tüplerden yapılmıştır. Dentin koruyucu mine kaplamasını kaybettiği zaman mikroplar, toksinler ve tatlı uyarıcılar gibi maddeler, dentin tüplerinden geçebilir.

Altındaki pulpa üzerinde ağrılı bir etki yapabilir. Pulpa, kendi kendini onarmaya ve savunmaya çalışır. Zararlı uyaranlar iltihaplanarak yanıt verir. Bu duruma pulpitis denir. Pulpitis, diş çürükleri sebebiyle ortaya çıkan diş pulpasının enflamasyonu olarak geçer. İki çeşit pulpitis vardır.

Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Tersine çevrilebilir pulpitis, dişe uygun tedavi yapılırsa iyileşir.
  • Geri döndürülemez pulpitis, pulpada iltihaplanma hızlı diş tedavisi yapılsa bile hayatta kalması çok geniştir.

Diş çürüğü pulpitisin en yaygın nedeni olarak geçer. Pulpitisin diğer yan etkisi pulpa içerisindeki sinirler etrafındaki kan basıncının artması durumudur. İlerleyen pulpitis durumlarında, dişin içindeki sürekli artan basınç, dişe girebilecek kan miktarının sabit kalmasını sağlar. Dişe yeteri kadar kan girmezse, pulpa oksijen eksikliğinden ağrılı bir şekilde ölür. Diş çürümesinin dışında, pulpitisin diğer nedenleri arasında hassas dişlere sahip olmak, yer alır.

Diş Ağrısına Neden Olan Diğer Faktörler

Diş ağrısına neden olan diğer faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Diş kökünün birden kırılması,
  • Diş apsesi,
  • Diş kökü ve etlerinde oluşan iltihaplanma,
  • Dişlerde oluşan çatlak ve kırık,
  • Yanlış hizalanan dişler,
  • Diş dolgusunda meydana gelen hasar,
  • Diş gıcırdatma.

Şeklindedir. Bu faktörler önlendiğinde diş ağrısının önüne geçilir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısının en fazla görülen belirtisi arasında sürekli dişte hissedilen ağrıdır. Fakat bazı durumlarda diş ağrısı dişe baskı uygulandığında da görülür. Hafif ve orta dereceli pulpitisli dişler, soğuk veya sıcak içecek ve yiyeceklere duyarlıdır. Geri dönüşü olmayan pulpitisli dişler ilk baş soğuğa karşı duyarlıdır.

Durum kötüleşmeye başladıkça pulpa sıcak yiyecek ve içeceklere daha duyarlı olur. Bu sebeple soğuk içecekler zonklamaları azaltmaya yardımcı olur. Diş ağrısı ciddi bir sağlık sorunun da belirtisi olabilir. Diş ağrısı sebebiyle yüksek ateş, ağızda hoş olmayan tat, nefes alma, yutma güçlüğü yaşanıyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Diş Ağrısının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bir tedaviye başlamadan önce diş hekiminiz, ağrının kaynağını tanımlamalıdır. Diş hekimi hastalara birtakım sorular sorabilir. Bu sorular diş ağrısının ne zaman başladığı, ağrının derecesini, ağrının kendiliğinden mi başladığı hakkındadır.

Dişlerinizin sıcak ve soğuk içeceklere duyarlı olup olmadığı mı sorusu da önemlidir. Bu soruların cevabını alan diş hekimi, ağrıya neden olan sorunu bulmak için dişleri muayene eder ve röntgen çeker.

Diş Ağrısının Tedavi Yöntemleri

Diş hekimi, diş ağrısının kaynağını bulmak için röntgen çeker ya da klinik testler yapar. Diş veya çene ağrısını durdurmak için başvurulacak yol ağrı kesicilerdir. Hekim, diş etlerinde ağrı olduğunda, yüzde şişlik yaşandığında ve hastanın ateşi varsa antibiyotik reçete yazabilir. Diş hekimi dişleri güçlendirmek için vernik ve florür tedavisi uygular.

Diş eti altında zararlı bakteri ve plağı gidermek için derin bir temizliğin yapılması gerektiği belirlenir. Diş ağrısı geçtikten sonra diş hekimi ağrıya sebep olan faktör veya faktörleri bulabilir. Diş hekimi bu durumda diş tedavisine öncelik verir ve tedaviyi tamamlar.

Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Var Mıdır?

Tuzlu su, dişlerin arasında yer alan birikintileri gevşetme görevini üstlenir. Ayrıca dezenfektan görevi yapar ve iltihabı azaltabilir. Bunun için bir çay kaşığı tuzu, bir bardak ılık su ile karıştırıp, ağızda iyice çalkalanması önerilir. Dişlerin arasında kalan yiyecek parçacıkları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Diş travmasından dolayı diş ağrısı yaşanıyorsa yanağın dışına soğuk kompres uygulanır. Hidrojen peroksit ağrının azalmasına yardımcı olur.

Diş Ağrısı Önlenebilir Mi?

Düzenli diş muayeneleri yapılmalıdır. Florürlü diş macunu tercih edilmeli ve günde en az iki kez dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçaları 3-4 ay içerisinde değiştirilmelidir. Yiyecek kalıntılarını temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Sigaradan uzak durulmalı ve kaçınılmalıdır.

Diş Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?

Diş sızlaması; iltihaplanmalar, çürümeler, diş eti çekilmeleri, diş köklerindeki kırılmalar ve yanlış fırçalamalar sebebiyle oluşan bir ağrı çeşididir. Çürük dişin minesi tamamen yok olursa ağrı şiddetlenir. Çürük olmadığı zamanlarda sızlama oluşur. Asitli içecekler diş yüzeyinde aşınmaları oluşturur ve hassasiyeti ortaya çıkarır. Kola ve enerji içecekleri madde kaybına neden olur.

Bu durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman dış hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimleri belirtilere göre tedavi uygular. Tedaviler ise kanal tedavisi, evde uygulanabilen yöntemler ve diş etinin ameliyatı şeklindedir. Diş sızlamasını önlemek için florür içeren diş macunları tercih edilmelidir. Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman çok kısa sürede hassasiyet sorunu çözülür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu