Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş apsesi ciddi bir sağlık sorunudur. Gösterdiği belirtilerle kişinin yaşam kalitesini önemli boyutlarda etkiler. Diş apsesiyle birlikte baş gösteren şikayetler hastanın yaşam kalitesini düşürür. Aynı zamanda diş ve diş etlerinde çok daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle vaki kaybedilmeden tedavi edilmelidir.

Diş Apsesi Nedir?

Herkesin yaşayabileceği bir sorun olan diş apsesi kronik bir şekilde ilerleme gösteren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle diş apsesi belirtileri son derece geç bir şekilde kendini gösterir. Pulpa odasında yani diğer bir deyişle sinirler üzerinde etkilidir.

Diş apsesi ağrısı ani bir şekilde ortaya çıkar. Birkaç saat ya da birkaç gün içinde ağrı şiddetini artırır ve daha kötüye gider. Rahatsızlığın akut döneminde diş apsesi çok ciddi ve şiddetli ağrılara neden olur. Akut dönemlerde hastanın vakit kaybetmeden bir uzman diş hekimine başvurması gerekiyor Zira diş apsesi hemen tedavi edilmelidir.

Diş Apsesi Türleri Nelerdir?

Diş apsesi birkaç farklı türde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Diş hekimleri apseyi bulunduğu bölgeye göre üç farklı şekilde ele alırlar.

  • Periapikal Apse
  • Periodontol Apse
  • Gingival Apse

Uzman diş hekimi muayene sonrasında apsenin türü belirlenir ve tedaviye geçilir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi birçok farklı belirtiyle kendini gösterir.

  • Şişlik en belirgin belirtidir.
  • Yutkunmada zorlanma hissedilir.
  • Ağızda hoş olmayan kokular meydana gelir.
  • Enfeksiyondan dolayı hastalıklar gelişir.
  • Diş apsesi dişin köküyle ilgili bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kök ucunda görülür.
  • Isırırken ya da hiç beklenmedik bir anda ağrılar hissedilir.
  • Diş kökünün hizasında bir sivilce başına benzeyen belirti gösterir. Fistül ağzından iltihap gelir.

Bu belirtilerden sadece birinin görülmesi yeterlidir. Bu belirtiler görüldüğü an uzman diş hekimine başvurularak muayene edilmelidir. Zira diş apselerinin tedavileri mutlaka yaptırılmalıdır.

Kanal Tedavisinden Sonra Diş Apsesi Oluşur Mu?

Diş apsesi, diş kökü çevresinde meydana gelen hastalığa verilen isimdir. Diş apsesi birçok farklı nedenle meydana gelebilir. Bakteriyel bir enfeksiyonun sonucunda diş ya da diş etlerinde meydana gelen irin birikintisine apse adı verilir.

Diş apsesi pek çok farklı semptom gösterir. Kanal tedavilerinde başarı %90-%95 civarındadır. Ancak; çok düşük bir ihtimalde olsa kök kanallarının yeniden enfekte olması söz konusu olabilir.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi tedavisi için ilk olarak uzman diş hekimi tarafından elle muayene yapılır. Apsenin olduğu bölgeye fiziksel olarak kontroller sağlanır.

Kontroller sonrasında bu bölgenin röntgeni çekilir. Röntgenle apsenin hangi aşamada olduğu tespit edilir ve netleşir.

Var olan enfeksiyonun dişteki sinire ulaşıp ulaşmadığına bakılır. Eğer diş apsesi sinire ulaşan bir enfeksiyon sebebiyle olmuşsa dişteki sinir alınarak tedavi uygulanır. Sinirin alınma işlemine kanal tedavisi adı verilir. Sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemidir. Dişteki sinirin alınmasıyla birlikte apseden kurtulmak mümkün olur.

Uzman hekim bazı antibiyotikler reçete edebilir. Antibiyotikler sayesinde var olan enfeksiyon giderilir. Bununla beraber enfeksiyonun diğer bölgelere yayılması engellenir.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Diş apsesi için doğal yöntemler ya da evdeki yöntemlerle tedavi edilecek bir rahatsızlık değildir. Diş apsesi uzman diş hekimlerinin tedavileriyle iyileşebilir. Ancak; bazı doğal yöntemlerle apsenin getirdiği şikayetler azaltılabilir ve biraz rahatlama sağlanabilir. Diş apsesinin şikayetlerini azaltmak için birkaç öneri mevcut.

Adaçayı gargarası öneriliyor. Bu ağızda rahatlamaya yarar.

Bilindiği gibi karanfil uzun yıllardır diş sorunlarında tercih edilen bir bitkidir. Özellikle diş ağrıları için tercih edilir. Karanfil çiğnemek ağrıyı hafifletmekle birlikte ağızda apseye bağlı olarak oluşan kötü kokuyu da giderir.

Önerilen diğer bir yöntem ise sarımsaktır. Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Sarımsak tüketildiğinde diş apsesinin neden olduğu ağrı azalır.

Nane çayı poşeti apseli bölgeye konabilir. Nanenin ferahlık veren bir etkisi mevcut. Bu sayede apseli bölgede kısa süreli bir rahatlama yaşanır.

Tuzlu su ile gargara yapılabilir. Tuzlu su iltihaplı bölgelerdeki bakterileri temizler. Bu işleviyle ağrıyı azaltır.

Diş Apsesine Doğal Ürünler Çözüm Mü?

Yukarıda belirtilen doğal çözümler diş apsesinde sadece rahatlama sağlarlar. Bu çözümler diş apsesi için kesinlikle bir tedavi değildir. Elbette bu rahatlama kısa sürelidir. Diş apsesi çok şiddetli belirtilerle kendin gösterir. Bu yöntemler kısa süreli olduğu için ağrı tekrarlamaya devam eder. Mutlaka tedavi edilmelidir. Aynı zamanda bu ürünlerin kullanımında da de uzman hekimin fikrinin alınması önerilir.

Diş Apsesine Karşı Ne Yapılmalı?

Diş apsesi ağız ve diş sağlığına önem vermeyen ve düzenli diş temizliği yapmayan kişilerde daha fazla görülebilir. Ancak bununla beraber düzenli olarak diş fırçalayan kişilerde de görülme ihtimali vardır.

Zira diş apsesi genetik nedenlerle de meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Buna karşın ağız ve diş sağlığına önem verilmesi, düzenli diş fırçalama, ağız hijyeni sağlama ve belli periodlarla hekim kontrolü yaptırılmalıdır. Tüm bunlar diş apselerini önemli ölçüde önler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu