Diş Bakımı önemli midir? Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş bakımı önemli midir, önemsiz midir? Diş bakımını kolayca yapabilir miyiz? Yoksa diş bakımını ciddiye mi almalıyız?

Diş bakımı, hem dişlerimizin sağlığı açısından hem bedensel sağlığımız açısından ne kadar önemlidir? Diş bakımı Çok önemlidir. Dişlerimiz hayatımızın içerisinde çok ciddi yer tutmaktadır. Yeme, içme, çiğneme, sindirim, konuşma, gülümseme, sosyal ilişkilerimiz, psikolojimiz her açıdan çok ciddi öneme sahiptir. Dişlerimizin bakımını hafife aldığımız zaman, diş bakımına aldırış etmediğimiz zaman dişlerimizin, diş etlerimizin başına gelenler herkes tarafından bilinmektedir. Dişlerimiz çürümekte, diş etlerimiz iltihaplanmaktadır. Hatta bunlar ilerlediği zaman ilerlemiş çürüklerin sonunda dişlerimizde iltihaplar, apseler olabilmektedir. Diş etlerimizde çekilmeler, kemik iltihapları olabilmektedir.

Diş bakımı çok ciddi bir iştir. Kesinlikle hafife alınamaz.

Diş bakımını sabah akşam fırçalamak ile dişlerinizin sağlığını tam anlamıyla koruyamazsınız. Sabah akşam diş fırçalamak yeterli olmuyor. Sabah kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçaladınız, öğlen yemeğine kadar dişleriniz eğer bir şey yemezseniz temiz kalmaktadır. Öğlen yemeğinden sonra dişlerinizi fırçalamazsanız, bu saatten itibaren dişlerin arasındaki yemek artıkları dişlerin arasında, dişlerin diplerinde akşam yemeğine kadar kalmaktadır. Akşam yemeği yedikten sonra da genellikle hemen diş fırçalanmamaktadır. Akşam yemeğinden yatma vaktine kadar çeşitli atıştırmalar yapılmaktadır. Yani öğlen yemeğinden yatmaya kadar 10-12 saat dişleriniz fırçalamadan durmaktadır. Yatarken dişler fırçalanıyor. Yani öğlen yemeğinden yatma vaktine kadar dişlerimizin arasında kalan mikroplar için adeta bir ziyafet anlamına gelmektedir. Zaten bu sürede mikropların dişleri çürütmeleri için yeterli olmaktadır. Günlük yaşantımız içerisinde 3 öğün yemeğin dışında aralarda da atıştırmalar yapmak çoğumuzun alışkanlığı. Öğlen yemeğini yedikten sonra arada atıştırmalar yapmak hepimizin yaptığı davranışlardır. Mikroplar bu gıda artıkları sayesinde beslenip çoğalıyorlar ve dişlerimizi çürütüyorlar.

Öncelikle diş aralarından başlayarak çürükler oluşmaktadır. Diş etlerinde iltihaplar oluşmaktadır. Dişlerini diş hekimlerine tedavi ettirenler kaplama yaptıranlar, implant yaptıranlar aynı alışkanlıkları sürdürürlerse yaptırdıkları onca tedaviyi, yaptırdıkları onca masrafa rağmen yine çürükten kurtulamazlar. Çünkü mikroorganizmalar dişlerin etrafında mı yerleşiyoruz, kaplamaların dibine mi yerleşiyoruz diye düşünmezler. Nereyi uygun buluyorlarsa oraya yerleşirler orada çoğalıp ürerler. Tabi bu kadar çok mikroorganizma üremesi, mikroorganizmaların yaptıkları asitleri sonucu dişlerimiz çürümektedir.

Diş fırçalamanın temel kuralı ne yersek yiyelim her yediğimizin arkasından mutlaka dişlerimizi fırçalamamız gerektiğidir. Diş ipi kullanmamız çok önemlidir. Dişlerin birbirleri arasını diplerini diş fırçası giremez. Bu yüzden diş ipi ve diş arası fırça kullanmalıyız.

Diş arası fırçaları gerçekten dişin arasında kalan bütün gıda artıklarını temizlemektedirler. Çok faydalı olmaktadırlar. Diş fırçalarının yaptığı temizliği tamamlamaktadır. Sadece diş fırçası gerçekten yeterli değildir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu