Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş çıkarma kötü geçen ama çok fazla merakla beklenen bir süreçtir. Genellikle 7. ay itibari ile bebeğin çene yapısı içinde yer alan dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. Bebeklerin diş çıkarma süreçleri oldukça farklılık gösterebilir.

Bazı bebeklerin doğduğu anda dişleri vardır, bazılarının ise 1 yaşına girdikleri zaman henüz hiçbir dişi oluşmamıştır. Anne ve babanın bebeğin gelişim sürecini iyi takip etmeleri ve eğer gerekiyor ise doktora başvurmaları gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Diş çıkaran bebeklerin dişleri kaç günde çıkaracağına dair bilgi vermek doğru değildir. Çünkü her bebek için süreç değişiktir. Araştırmalar doğrultusunda dişin çıkma süreci 9 günden fazla sürmüştür.

Diş henüz patlamadan 5-9 gün öncesinden belirtiler gösterebilir. Bazı bebeklerin aynı anda 2 diş çıkardığı görülmüştür. Tabi bu gibi durumlarda süreç daha uzun olabilir. Bazı bebeklerde diş çıkarma sadece birkaç gün olabilir. Aile için diş çıkarma süreci oldukça zorlayıcı bir dönem olabilir. Bebeklerin diş çıkarması her bebek için normal bir gelişim sürecidir.

Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapmalı?

Bebeğinizin diş çıkarma dönemlerinde diş etleri kaşınır ve diş etlerinde ağrılar görülebilmektedir. Bebeğinizin ağrılarını ve kaşıntısını azaltmak için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler şöyle sıralanmaktadır:

  • Bebeğiniz 6. ayını doldurmuşsa kereviz sapı ve havuç gibi sebzelerden faydalanabilirsiniz. Sert gıdalar oldukları için bebeğinizin kaşıntısını alabilirler.
  • Sıcak yiyecek ve içeklerden uzak durup, ılık ve soğuk yiyecek içecekler tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğinize meyve püresi, yoğurt ve soğuk meyveler yedirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin sağlığına zarar vermeyen diş kaşıyıcıları temin edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin diş etlerini temiz ve soğuk bir bezle ovuşturabilirsiniz.

Bebeğinizin bu sürecinde diş fırçalarından yardım alabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde 4. ayından itibaren ağız yoluyla keşfetme dönemi de başlamaktadır. Bu nedenle sürekli elleri ağızlarındadır. Ağızlarından çıkan tükürüklerinin artması ve sürekli oynadıkları oyuncakları ağızlarına sokma süreci diş etlerinin kaşınma nedenlerindendir.

Bebeğin diş çıkarma süreci 6. ayında başlayabilir. Bazı bebeklerde daha erken veya daha geç çıkabilir. Bebekleri dişlerini geç çıkarması gelişiminde bir bozukluk olduğunu ifade etmez.

Bebeklerde İlk Hangi Diş Çıkar?

Genellikle bebeklerin çok büyük bir kısmı ilk olarak ön alt dişlerini çıkarmaktadır. Çıkan bu dişleri sırayla diğer üst ve alt ön dişler takip eder. Bunların hemen ardından azı dişler çıkmaktadır.

Bebeğiniz 3.5 yaşına geldiğinde ağzında bütün süt dişlerini tamamlamış olur. Bu dişler toplamda 20 tane olmaktadır. Çocuk 4,5 yaşına geldiğinde yüz ve çene kemiklerinin büyümesi ile süt dişlerinin arasında boşluklar oluşur ve kalıcı dişlerin çıkması için kendilerine alan açmış olurlar.

Bebeklerde En Zor Çıkan Diş Hangisidir?

Bebeklerin en zorlu süreçlerinden biri olan diş çıkarma süreci ebeveynlerini oldukça zorlamaktadır. Ağız içerisindeki konumu nedeniyle en son azı dişler çıkmaktadır. Azı diş baş gösterdikten sonra çıkış hızı da diğer dişlere göre daha farklıdır.

Azı diş çıkmasına rağmen diğer dişlere nazaran daha yavaş büyüme gösterir. Bu nedenle azı diş diğer dişlere göre daha zahmetli ve zor aşaması olan bir diştir.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız ve diş sağlığı çocukluk dönemlerinden çocuklara aşılanmalıdır. Bebeklerde çıkan ilk dişlerden sonra dişler mutlaka temizlenmeye başlanmalıdır. Bebek yemek yedikten sonra dişlerini temiz bir bezle veya ılık suda bekletip yumuşattığınız fırça yardımı ile diş temizliğini yapabilirsiniz.

Ağız içerisinde oluşan bakteriler zamanla dişlere yapışır ve çürüme meydana gelir. Bunun için ağız hastalıklarını ve çürümeyi en az limite indirmek için bebeğinizin ağız temizliğini ihmal etmemeniz gerekiyor.

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri farklılık göstermekle birlikte yaygın olarak şöyledir. İlk olarak ön kesici dişler çıkar. Onu takiben üst kısımdaki yan kesici dişler çıkmaktadır. Bu çıkan dişlerin ardından süt azı dişler, köpek dişleri ve diğer azı dişler çıkmaktadır. Çocuk 3,5 yaşına geldiği zamanda 20 tane ağzında diş oluşmuştur. Bu dişler 5 farklı gruba ayrılır:

  • Yan kesiciler
  • Köpek dişler
  • Merkez dişler
  • Birinci azı dişler
  • İkinci azı dişler

Bebeklerin diş çıkarma sırası değişiklik gösterebilir. Her bebeğin diş çıkarma ve diş çıkarma sırası değişebilir. Bebeklerin diş çıkarma yaşı veya sırası bebeğinizin bazı gelişim nedenlerinden dolayı olabilir. Temel Diş Çıkarma Rehberi

Diş Çıkarma Döneminde Bebekler Nasıl Olur?

Diş çıkaran bebekler normal zamanlarının aksine daha huzursuz daha keyifsiz olabilirler. Bu gibi belirtiler bebeğinizin dişi görülmeden yaklaşık 4-6 gün öncesinden başlar. Diş çıkaran bebeklerde en çok görülen belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Salya akıtması
  • Ağız kenarlarında kızarıklık
  • Geceleri yoğunlaşan huzursuzluk
  • Sürekli bir şeyleri ısırma isteği
  • Elini veya parmaklarını sürekli ağzına götürmesi
  • Bazen kulaklara kadar giden diş eti ağrısı
  • Diş etinde oluşan şişme
  • Hafif ishal olma durumu
  • İştahsızlık

Bu şikayetler diş henüz görünmeden ortaya çıkar ve diş çıkar çıkmaz ortadan kaybolan belirtilerdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu