Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Dişlerimiz günlük yaşantımızda ve bedensel sağlığımızda önemli yeri olan bir parçamızdır. Diş ve diş etinde meydana gelebilecek bir sorun hem günlük yaşantımızı hem de fiziksel olarak bedenimizi etkilemektedir. Diş eti iltihabı birçok nedenden dolayı meydana gelmektedir.

Beslenmede eksiklik olması, ağıza gösterilen bakımın eksik olması, dişe gerekli hassasiyetin gösterilmemesi iltihaba neden olmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı meydana gelen diş eti iltihapları belirli zamanda tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Evde bitkisel ve doğal yollarla geçici çözümler üretilebilir. Uzman hekim tarafından kalıcı çözümler getirilir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihapları ilk aşamada anlaşılmayabilir. Fakat zamanla bölgede oluşan şişlik ve hassasiyet sonucu anlaşılabilir.

Bu belirtiler şöyledir;

  • Diş etinde meydana gelen hassasiyet
  • Diş etinde oluşan kızarıklık ve şişlik
  • Konuşurken veya bir şey yerken oluşan ağrılar
  • Diş etinde meydana gelen çekilme
  • Soğuk veya sıcak ürünlerin beraber tüketilmesi sonucu diş etinde meydana gelen sızı
  • Apse veya diş etinde oluşan enfeksiyonlar sonucu dişte meydana gelen ağız kokusu
  • Diş etinde meydana gelen kan oluşumu
  • Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler
  • Dişlerde oluşan gevşeklik sonucu diş iltihabı oluşabilir.

Diş eti iltihabı belirtilerinin farklı farklı sebepleri vardır. Bunların kökenini öğrenebilmek için uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Ve Yöntemleri

Diş eti günlük yaşantımızı etkileyen bir sorundur. Fiziksel olarak vücudumuzu etkiler. Diş eti tedavisi için 2 yöntem vardır. Evde doğal yollarla kısa süreli çözümler bulmak ve uzman bir hekime danışmak üzere 2 şekilde diş eti iltihabına çözüm bulabiliriz. İlk olarak diş temizliğine önem gösterilmelidir. Diş macunuyla günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.

Diş ipi diş bakım suyu kullanılarak ağızda meydana gelen kötü kokunun önüne geçilebilir. Diğer bir yöntem, ilaçla tedavi yöntemidir. Daha ileri sorunlar için ameliyatla bu sorunu çözüm üretilebilir. Bu yöntemler dışında evde geçici çözümlerle diş eti iltihabı geçirilebilir. Doğal ağrı kesicilerle kendimizi tedavi edebiliriz.

Diş Eti İltihabı Nedenleri

Ağız bakımının yetersiz olması ve ağız içinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar sonucu dişte iltihaplanma meydana gelebiliyor. Dişte biriken tartarlar birikerek diş taşına meydana gelebilir.

Nedenleri ise şunlardır;

  • Sigara, tütün gibi zararlı alışkanlıklar
  • Şeker hastalığı tetikleyebilir.
  • Farklı ilaçlardan dolayı
  • Dolgularda meydana gelen deformeler
  • Hamilelik durumu

Bu nedenlerin yanında bilmediğimiz pek çok sebep olabilir. Bunların gerçek ve kesin nedenini öğrenmek için profesyonel bir danışana danışmanız gerekir.

Diş Eti İltihabına Hangi İlaç İyi Gelir?

Diş eti iltihabına; ağrı kesiciler, doğal ağrı kesiciler ve antibiyotikler iyi gelir. Bitkisel ürünlerden ise; zerdeçal, zencefil gibi rahatlatıcı ürünler kullanılabilir.

Diş Eti İltihabı İçin Hangi Antibiyotik Kullanılır?

Diş eti iltihabında antibiyotiklerde etkili bir yöntemdir. Fakat bunu kullanırken öncelikle doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Orda oluşan bakteriyel enfeksiyonlara etki ederek kurutmasına yardımcı olur. Bu antibiyotikler ise şunlardır; klindamisin ve klorheksidindir. Klindamisin, diş apseleri için kullanılan etkili bir antibiyotiktir. Klorheksidin ise plaklar, açıklıklar ve diş etleri için kullanılan bir diğer antibiyotik çeşididir.

Diş Eti İltihabı Evde Nasıl Tedavi Edilebilir?

Diş eti iltihabı profesyonel olarak tedavi edilebileceği gibi evde de tedavi edilebilir. İltihabın olduğu bölgeye aloe vera kullanılması iltihapta oluşan ağrı ve sızıyı kesmeye yardımcı olur. Diğer yöntemlerden biri ise tuzlu su ile gargara yapmaktır. 1 bardak suyla 1 kaşık tuzu iyice erittikten sonra ağızda gargara yapmak oluşan sızıyı alacaktır.

Zerdeçal kullanımı da oldukça etkili bir yöntemdir. Zerdeçalı bardakta erittikten sonra iltihap olan bölgeye sürerek bekletilmesi gerekir. Zeytinyağı ve aspirin kullanımı da iltihaba iyi gelen yöntemlerden biridir. Öncelikle zeytinyağını ağızda dolaştırdıktan sonra aspirini ezerek gerekli bölgeye yerleştirebilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Nasıl Yok Olur?

Diş eti iltihabının yok olabilmesi için öncelikle uzmana danışılmalıdır. Evde; dişlerimizi hassas bir şekilde günde en az 2 kez fırçalamak gerekir. Diş bakımına özen gösterilirse iltihap yok olabilir. Yiyecekleri düzgün tüketmek, sert yiyeceklerle dişleri zarara uğratmamak iltihabın oluşumuna engel olur.

Diş Eti İltihabının Zararları Nelerdir?

Diş eti iltihabı zamanında tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Gebelik yaşayan bir hastaya, kronik böbrek rahatsızlığı bireye, akciğer rahatsızlıklarına, solunum rahatsızlıklarına ve kalp sorunlarına yol açan bir hal alabilir. Bunların önüne geçmek için diş bakımı önem kazanmalıdır.

Diş Eti İltihabı Vücudu Etkiler Mi? Hangi Organları Etkiler?

Diş eti iltihabı dişin yanı sıra; baş, boyun, çene ve ağzı etkilemektedir. Özellikle şiddetli baş ağrısına neden olmaktadır. Dişlerdeki sinirler baş bölgesinde birleştiği için burada oluşan bir sorun oraya da etki etmektedir. Gebelik, kalp ve solunum gibi pek çok soruna yol açmaktadır. Bağırsaklara, akciğerlere, böbreklere kötü hasarlar bırakabiliyor. Diş etinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar zamanla organlara yayılarak kötü sonuçlar doğurabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu