Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti kanamasını önlemek için yapılacak ilk adım iyi bir ağız hijyeni sağlamaktır. Düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve zaman zaman profesyonel temizlik hizmeti alınmalıdır. Yılda iki kere uzman bir diş hekiminin dişleri muayene etmesi ve varsa ağız içindeki problemleri tedavi etmesi son derece önemlidir. Yumuşak fırçalama, kaliteli diş ipi, antiseptik gargaralar diş etlerini rahatlatmaktadır.

İyi bir ağız hijyeni sağladığınız halde diş eti kanamalarınız devam ediyorsa bir sağlık kuruluşuna gidip muayene olmalısınız. Gereken testleri doktorunuz yaparak diş eti kanamasının altında yatan nedeni bulacaktır. Kanamaya neden olan sorunla ilgili planlanan tedaviye mutlaka uymanız gerekiyor. Aksi taktirde kanama bitmez hatta ağrı ve diş kayıpları ile karşılaşabilirsiniz.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması genellikle diş ve ağız içi problemlere işaret etsede çoğu zaman başka hastalıkların da habercisi oluyor. En basit diş eti kanaması nedenleri arasında sert fırçalama ve yanlış diş ipi kullanımı geliyor. Bunlar günlük sorunlar olup pek fazla endişeye neden olmayabiliyor. Fakat lösemi, trombosit eksikliği, vitamin eksikliği gibi birçok sağlık problemi de diş eti kanamasına neden oluyor. Bu yüzden diş eti kanaması yaşayanların mutlaka muayene olmaları ve sorunun nedenini öğrenmeleri önem arz ediyor.

Diş Eti Kanamasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Diş eti kanamasının temel nedeni diş eti çizgisine plak birikmesidir. Sertleşen plak kanamaya yol açar. Eğer tedavi edilmezse zamanla diş ve çene sorunlarına neden olur. Bunun yanı sıra diş eti kanamasına neden olan bazı hastalıklar vardır. Özellikle günlük rutin dışında yoğun bir şekilde kanama olması mutlaka dikkate alınmalıdır. Diş eti kanamasının nedeni son derece önemlidir. Uzman bir hekim kontrolü ile diş eti kanamasının altında yatan neden kolayca teşhis ediliyor. Basit bir sorun gibi görünse de diş eti kanaması ihmal edilmemelidir.

Diş Eti İltihabı

Diş eti çizgisinde biriken plaklar zamanla iltihaplanmaya neden olur. Bu plakta bakteri ve yemek artıkları birikir. Eğer düzenli doktor muayenesi yapılımıyorsa ya da diş temizliğine gereken özen gösterilmiyorsa bu plak kanamayı artırır.

Diş eti iltihabının belirtileri şu şekildedir;

  • Diş etlerinin etrafında şişlik,
  • Kırmızı, parlak ve ağrılı diş eti,
  • Diş eti kanaması.

Düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş eti iltihabını önler. Bununla birlikte altı ayda bir diş muayenesi yaptırmak yararlı olacaktır.

Periodantitis

Dişin gevşemesine hatta düşmesine neden olan periodantitis, ilerlemiş diş eti iltihabıdır. Ciddi anlamda ağrı ve diş eti kanamasına neden oluyor. Çene kemiğine kadar varan bir enfeksiyon halidir. Dişi destekleyen tüm dokular harap olur. Bu durum diş kaybına neden olur. Ciddi bir antibiyotik tedavisi gerektiren periodantitis, diş eti kanamasının en yaygın görülen nedenlerinden biridir.

Vitamin Eksikliği

Vitamin eksikliği son yıllarda sık sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeyen insanlar vücudun ihtiyacı olan vitaminleri yeteri kadar alamaz. Dolayısıyla birçok hastalığa da davetiye çıkar. Vitamin eksikliğinin en belirgin semptomlarından biri de diş eti kanamasıdır. Özellikle K ve C vitamini eksikliğinde diş eti kanaması görülüyor. Eğer sık sık diş eti kanaması yaşıyorsanız vitamin seviyenizi kontrol ettirebilirsiniz. C vitamini için domates, trunçgiller ve biber tüketebilirsiniz. K vitamini için de tere, marul, lahana, ıspanak ve zeytinyağı tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Eğer C ve K vitamin seviyeniz ciddi anlamda düşükse doktorunuz ilaç tedavisine başlayacaktır.

Gebelik

Gebelik sırasında vücutta birçok farklılık oluşuyor. Hormonal durumun değişmesi bazı sorunlara neden oluyor. Hamile kadınların büyük kısmında görülen ortak sorunların başında diş eti kanaması geliyor. Hormon düzensizliği diş etlerini daha hassas ve narin bir hale getiriyor. Ayrıca mineraller de bebeğin gelişimi için kullanıldığından diş etleri çekilir ve sık sık kanar.

Lösemi

Lösemi gibi kan hastalıkları diş eti kanamalarını artırır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan elemanların yetersiz kalması ve kan değerlerinin anormal seyretmesi diş eti kanaması ile kendini belli edebiliyor. Hemofili benzeri kan problemleri laboratuvar tahlilleri ile kolayca anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra hekim muayenesi ile hızlı teşhis konuluyor. Her yaştan insanın sorunu olan lösemi kemik ve eklem sistemine doğrudan etki ettiği için dişlerde ve diş etinde soruna neden oluyor. Kötü huylu hücrelerin diş etine birikmesi ile doku şişer ve sık sık kanama gözlenir.

Diş Eti Kanamasına İyi Gelen Diş Macunu Hangisidir?

Piyasada onlarca diş macunu markası bulmak mümkün. Farklı fonksiyonlar için geliştirilen macunlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Diş eti, diş ve ağız problemlerine odaklanarak geliştirilen bu macunların asıl amacı ağız hijyeni sağlamaktır. Bunun yanında bazı sorunlar için özel içeriğe sahip ürünler de mevcut. Diş eti kanamasına iyi gelen bir macununu diş plağını önleyen bir etken maddeye sahip olması gerekiyor. Günlük diş eti kanamalarının önüne geçmek adına hassas ve diş etini rahatlatan ürünler tercih edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu