Diş Eti Morarması Neden Olur?

Diş eti morarması genelde ağız ve çevresinde oluşan yaralanma, travma, çürük ve benzeri durumlar sebebiyle oluşur. Kişilerin birçoğunu etkileyen bu durumun tedavisi oldukça basit ama uzun sürelidir. Peki diş eti morarması neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?

Diş Eti Morarması Nedir?

Diş eti morarması, çeşitli faktörlerden dolayı meydana gelen diş etlerinde mor, kahverengi gibi renklerdeki koyulaşmadır. Bu haldeki dişler uzun süre bekletilmeden tedavi edilmelidir, aksi takdirde hem estetik hem de sağlık anlamda kötü sonuçlar doğurabilir.

İnsan vücudunda bulunan melanin pigmentinin artması, dişlerde renk koyulaşmasına sebep olur. Kahverengi dişlerin oluşumu bu sebepten kaynaklanır. Fakat mor rengin artması dişlerde kanlanma ve iltihap belirtisidir. Sık görülen bazı sebepler şunlardır:

  • Sigara tüketiminin artması,
  • Asitli içeceklerin tüketilmesi,
  • Unlu ve karbonhidratlı yiyecekler,
  • Ağız bakımının yetersiz olması,
  • Kontrolsüz diş ipi kullanımı ve sert fırçayla diş fırçalamak,
  • Diş eti iltihabı,
  • Bazı ilaçların kullanılması.

Bütün bu durumlar diş eti morarmasının önüne geçmek için yeterli sebepler olabilir. Eğer ağrı ve kanama görülüyorsa bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Eti Morarması Neden Olur?

Diş eti morarması birçok kişide yaygın olarak görülen ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak artış gösteren bir diş problemidir. Bu sorunlar arasında çoğunlukla sigara kullanımı, çay ve kahve tüketimi, şekerli yiyecekler, diş ipi ve sert fırça ile fırçalamak yer alabilir. Uygun diş macunuyla fırçalama yapmamak ve gerekli bakımı göstermemek de diş eti morarmasına sebep olabilir.

Doğal Koyu Diş Etleri

Diş morarmalarında kişilerin doğal olarak kahverengi ve koyu renk içeren dişleri olabilir. Diş etleri de cilt rengi gibi değişiklik gösterdiğinden endişelenilmesine gerek yoktur. Yaş ilerledikçe diş etlerinde morarma görülebilir. Eğer yaşla ilgili faktörler dışında dişlerde yapay bir morarma veya kanamaya benzer durum görülürse diş hekimi ile görüşülmesi gerekir.

İlaç ve Sigara Kullanımı

İlaç ve sigara kullanımında diş eti morarmaları yaygın olarak görülen durumlardan biridir. Oral pigmentasyon değişikliğinin nedenleri arasında ilaç ve sigara kullanımı yer alır. Bu durum Sigara İçen Melanozu olarak adlandırılır. Sigara İçen Melanozu olan bireylerde damak, dudak ve diş morarmaları sıkça görülür. Sigara içmek diş eti hastalıklarına ve ağız kanserine kadar yol açabilir.

Addison Hastalığı

Adrenalin bezlerini etkileyen Addison hastalığı, vücudun belirli hormonları yeterince üretememesi durumudur. En yaygın belirtileri arasında aşırı susama, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, zayıflamış kaslar ve diş eti morarmaları yer alır. Diş eti morarmalarında altta yatan sebep çözülmeli ve bir an evvel tedaviye başlanmalıdır.

Diş Eti Morarması Belirtileri Nelerdir?

Diş eti morarmalarının bilinen belirtileri arasında başlarda koyu renk ve lekeler gözlemlenir. Ayrıca diş etinde şişlikler, fırçalama esnasında kanama, tatlı ve soğuk gıda hassasiyeti, diş ceplerinin oluşması, diş eti çizgisinin çekilmesi, kötü ağız kokusu ve diş arasındaki boşluklar etkilidir.

Bu belirtileri son zamanlarda sıkça yaşayan kişiler daha fazla vakit geçmeden uzman diş hekimlerinden randevu alarak tedavi görmelidir. Diş ipi kullanarak, tuzlu suyla gargara yaparak, yeşil çay tüketerek ve aloe vera jeli kullanarak diş eti morarmasının önüne geçilebilir.

Diş Eti Morarması Nasıl Geçer?

Diş eti morarması oluşma sebebine bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Kimi zaman ilaç tedavisiyle kimi zaman lazer ve peeling işlemleriyle tedavi yapılır. Lazer ile dişler normal renklerine döndürülürken, peeling ile diş etlerinde boğumlu dokular açılır. Böylelikle diş yalnızca eski rengine dönmekle kalmaz aynı zamanda sağlığına da kavuşmuş olur. Evde ise düzenli olarak bakım sularıyla gargara yapıldığında, diş ipi kullanıldığında, sert ve asitli gıdalar tüketilmediğinde, sorun hastalıktan kaynaklanmıyorsa diş eti morarmaları kendiliğinden geçecektir.

Lazer ve Peeling İşlemi

Lazer ve Peeling işleminde ilk olarak dişlerin estetik görüntüye kavuşması için tartar temizliği yapılır. Dudak ve ağız yapısına göre özel tedavi uygulanan bu yöntemde gingivektomi veya gingivoplasti operasyonları yapılır. Lazer operasyonlarında tedavi süreci nispeten daha kısadır ve ağrı, şişlik, kızarıklık gibi durumlar daha az görülür. Peeling işleminde Hiperpigmentasyon olarak adlandırılan mor renkli durum birkaç seans içinde kaldırılabilir.

Birçok uçuk, çürük tedavisinde ve beyazlatmada bu gibi işlemler sıkça uygulandığı için rahat ve ağrısızdır. Bu işlemler sonucunda diş eti morarmaları görülmez ve düzenli bakımı yapıldığında dişler estetik dokusunu koruyabilir. Diş ipinin kullanılması, birkaç saat boyunca aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulması, doğru macunun kullanılması diş eti morarmalarının önüne geçecek en önemli durumlardır.

Diş İpinin Kullanılması

Diş eti morarmalarında mantıklı çözümlerden biri de diş ipinin kullanılmasıdır. Morarmasının önlenmesi açısından düzenli ve doğru açılarla dişlerin arasındaki yemek artıkları alınmalıdır. Böylece mineralin diş etlerine zarar verilmesi engellenmiş olur. Evde uygulanan tuzlu ve karbonatlı su, aloe veralı jeller, bakım suları ve uygun diş fırçası birçok diş probleminin önüne geçilmesini sağlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu