Diş Kırılması Neden Olur? Kırık Diş Tedavisi

Diş kırıkları birçok kişinin günlük hayatında zorlandığı bir konudur. Önce kırık dişin sebebi ve yeri belirlenir, daha sonra ise tedavisine başlanır. Fakat bu süreçte bazı gıdaların tüketilmemesi, soğuk-sıcak dengesinin ayarlanması ve diş temizliğine özen gösterilmesi önemli detaylardır. Peki diş kırılması neden olur? Kırık diş tedavisi nasıl yapılır?

Azı Diş Kırılması

Azı diş kırılması diş kırıkları arasında en sık rastlanan ve tedavisi mümkün olan durumlardan biridir. Diş hekiminin ağrının oluştuğu yeri tespit etmesi, çürüğün durumunu belirlemesi ve yapılacak tedaviye kısa zaman içinde karar vermesi önemli aşamalardır. Uzun süre tedavi görülmediğinde sinirler veya kan damarları hasar alabilir, diş enfeksiyon kapabilir.

Dolgulu Diş Kırılması

Diş kırıklarının çabuk düzelebilmesi için dolgu veya kanal tedavisi uygulanır. Dolgu yapılan diş kısa süre için ağrıyı kesebilir ancak kırılma ihtimali vardır. Dolgulu diş kırılırsa diş etinin altına inmeyen kırıkların olduğu kısım yeni bir dolguyla kapatılır ve ağrı kesilmiş olur. Belirtiler gözükmese bile diş desteğini kaybettiği için kolayca hasar alabileceğinden diş hekimine başvurmanızda yarar vardır.

Dolgulu Diş Neden Kırılır?

Dolgu yapılmış dişler genelde dolu altında çürük oluşmasından dolayı kırılır. İlk zamanlarda kendini fark ettirmez ve ağrı yapmaz fakat ilerleyen dönemlerde dişin sinir dokularına etki eder. Kırılan dişin uzun süre bekletilmesi kanal tedavisi gibi 2-3 seanslık durumlara yol açabilir, bu yüzden bekletilmemesi gerekir. Kırılan dolgu belirtildiğinde tedavisi daha kolay bulunur. Bu süreçte dişlere amalgam dolgu ya da kompozit dolgu yapılabilir.

Çürük Diş Kırılması

Çürük dişler bireylerin günlük hayatında sıkça yaşadığı ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağının, tüketilen asitler sebebiyle diş minesini bozmaya sebebiyet vermesinden oluşur. Diş minesi bozulduğu için gün geçtikçe çürükler meydana gelir ve kavite denilen oyuklara neden olur. Beslenmelerinde karbonhidrat ve şekerli yiyecekler barındıran kişilerde diş çürükleri son derece yaygındır. Bu durumda tükürük doğal bir savunma mekanizmasıdır ancak tek başına yeterli olmayacaktır. Gereken tedavi uzun süre yapılmadığında sıcak-soğuk, tatlı gibi hassasiyetler baş gösterir.

Çürük Diş Tedavisi

Çürük diş tedavisinde sarf edilen aşamalar bir hayli önemlidir. Kırılan dişin geri kalanı dolgu yapılacak düzeydeyse dolgu tedavisi, uzun süreli tedavi gerektiriyorsa ve kurtarılamayacaksa kanal tedavisi uygulanır. Dişin sağlıklı olması adına çekimi yapılması da ihtimaller arasında olacaktır. Bu sayede dişlerde çürüğün ilerlemesi durdurulmuş olur. Tedavi uygulandığında kişiler karbonhidrat, un, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler, şekerli yiyecekler, asitli içecekler tüketmemelidir. Çürük diş tedavisinde birkaç yöntem uygulanır:

  • Bonding, Estetik Dolgu, Kompozit Lamine
  • Tam Seramik ya da Zirkonyum Kuron
  • Kanal Tedavisi
  • Yaprak Porselen Lamina

Bu tedaviler uzun sürede kişiye fayda sağlayacağı gibi ağrısız günlerin geçirilmesini sağlar. En kısa sürede gerekli tedaviyi alamayan dişlerde çürükler daha fazla yayılır ve diğer dişleri de etkiler.

Bonding Tedavisi

Aşırı çürükler, diastema ve çapraşıklıklar, hipoplaziler, prenatal ve postnatal antibiyotik alımına bağlı olarak ortaya çıkan estetik olmayan dişlerin tedavisinde bonding yöntemi uygulanır. Dişler arasındaki boşlukların kapatılması, diş yüzeyi aşınmalarında, asimetrilerde, tetrasiklin renklenmelerinde ve daha birçok durumda bonding tedavisi yaygındır. Bu yöntemde kırık diş dolgu yardımıyla kapatılır ve kusur ortadan kalkmış olur.

Tam Seramik ya da Zirkonyum Kuron Tedavisi

Dişlerin yapısını güçlendirmek için uygulanan yöntemlerden biri de zirkonyum kuron tedavisidir. Güçlü ve kırılmaya dayanıklı yapısı sayesinde aşınmış, yıpranmış ve hasar görmüş dişler kaplanır ve yenilenir. Güçlendirilmiş porselen kullanımı doğal diş yapısının korunmasını ve estetik görüntünün artmasını sağlar. Tam seramik kuronlar ışığı geçirmeleri sebebiyle oldukça doğal durur. Ayrıca metal içermedikleri için diş eti morarması durumu söz konusu değildir.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi kırık dişin uzun süre iyileşmesini sağlayan tedavi yöntemlerinden biridir. Bölgesi belirlenen dişin içine ilaç yerleştirilir ve dişin sert dokusu içindeki kök kanalı adı verilen pulpa ile diş siniri boşaltılır. Dişin içi temizlenir ve açılan boşluk doldurulur. Böylece dişte meydana gelen çürüklerin hasar vermesi, iltihap kapması ve enfekte olması önlenmiş olur. Dişin sinir dokusunun ve pulpasının hasar gömesi dokuyu parçalar ve çevresinde bulunan kök kanalı içinde çoğalır. Kalan bakteriler enfeksiyona ve diş apsesine neden olabilir.

Ön Diş Kırılması

Ön diş kırılması bireyler arasında sıkça rastlanılan bir durumdur. Tedavisi için mor ışık kullanılabilir ve böylece kırığın olduğu bölge daha iyi anlaşılabilir. Estetik görüntü sağlanması adına kırığın olduğu bölge dolgu yöntemiyle tedavi edilir. Eğer dişte ağrı varsa bu durum kırık dişin dip kısımda olduğu anlamına gelir. Sinirlere müdahale edilmemesi açısından tedavinin geciktirilmeden yapılması gerekir. Eğer durum ilerlerse kişide sıcak-soğuk, tatlı-ekşi gibi hassasiyetler ortaya çıkabilir. Pulpa bölgesinin zarar görmesi ise kanal tedavisi gerektirmeyecek ve başka tedavi imkanlarını beraberinde getirecektir. Dişte kanama, ağrı veya hassasiyet olduğunda diş hekimine gitmek gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu