Diş Lezyonu Nedir? Nasıl Oluşur?

Diş lezyonları tedirgin edicidir. Birçok nedenden kaynaklanan bu rahatsızlık bazen belirti gösterir. Bazı vakalarda ise hiçbir belirti göstermez. Dolayısıyla hastanın bunu anlaması mümkün olmaz. Her zaman belirti göstermeyen bu diş rahatsızlığının teşhisi için uzman hekim muayenesi gerekir. Gerekli muayene ve tetkiklerden sonra bu tanı konulabilir.

Tanı konulduktan sonra uzman hekim hasta için bir tedavi şekli belirler. Her hasta için aynı tedavi uygulanmaz. Her sağlık sorununda olduğu gibi diş lezyonlarında da erken teşhis ve tedavi büyük öneme sahiptir. Erken teşhis ile lezyonlardan ve lezyonların sebep olabileceği rahatsızlıkların önlenmesi sağlanır.

Diş Lezyonu Nedir?

Tıp dilinde lezyon ya da doku bozukluğu olarak da adlandırılır. Diş lezyonu; dişin kültüründe oluşan ve içinde çeşitli mikropların bulunduğu keseciklerdir. Diğer bir tanımı ile diş lezyonu; diş kökünde meydana gelen kistik oluşumlardır. Diş köklerinde meydana gelen doku hasarından kaynaklanır. Dişteki iltihabi bir reaksiyonu ifade eder. Ağrı, sızı gibi pek çok şikayete neden olur. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Diş Lezyonların Belirtileri Nelerdir?

Diş lezyonları birçok belirtiyle kendini gösterir.

  • Dişetlerinde şişlik
  • Dişlerde soğuk ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet
  • Ağrı
  • Ateş
  • Dişlerde sızlama
  • Ağızda basınç hissi

Diş lezyonları bu belirtileri gösterir. Bazı hastalarda birkaç belirti aynı anda görülebilir. Birden fazla belirtinin de görülmesi olasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Ancak; bazı hastalarda hiçbir belirti göstermez. Bu durumlarda diş lezyonunun teşhis edilmesi için radyografi gerekir. Bunun için de hastaların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Böylece lezyonlar tespit edilerek tedaviye başlanır.

Dişte Oluşan Lezyonların Nedenleri Nelerdir?

Dişte meydana gelen lezyonlar ek çok nedenden kaynaklanır.

Diş gıcırdatma en önemli nedenleri arasındadır. Genelde gece yapılan bir davranış olduğu için bilinçsizce yapılır ve çok şiddetli şekilde olabilir. Dolayısıyla diş gıcırdatma sırasında dişler üzerinde çok fazla kuvvet meydana gelir. İstemsizce uygulanan bu kuvvet dişlerin zaman içinde aşınmasına ve dişlerin zarar görmesine neden olur. Bununla beraber aşınmalar dişlerde hassasiyetlere neden olur. Hassasiyetler ise ileri vakalarda ağrılara neden olur.

Eksik yapılmış kök kanal tedavileri de sebeplerden biri. Bakteri kolonizasyonuyla diş köklerinde lezyonlar oluşur. Bu durum diş etlerinde şişmelere neden olabildiği gibi bazen hiçbir belirti de göstermeyebilir.

Ağız ve diş sağlığının korunması ve lezyon gibi sorunların yaşanmaması için ağız ve diş bakımına gereken önem gösterilmelidir.

Çene içine gömülü kalmış ya da yarı gömülü 20lik dişler diş eti iltihaplanmalarına sebebiyet verir. İltihaplanmayla birlikte lezyonlar oluşur.

Dişlerde besin ve bakteri plağı birikimleri lezyonların önemli bir sebebidir. Besin ve bakteriler diş taşlarına neden olur. Temizlenmeyen diş taşları lezyonları beraberinde getirir.

Dişlerdeki çürükler mine, dentin ve pulpadan(diş siniri) meydana gelir. Diş çürükleri tedavi edilmediklerinde pulpaya kadar ilerlerler. Bu da dişlerde lezyonların oluşmasına neden olur.

Diş Lezyonlarının Diğer Nedenleri

Çok fazla çiğneme fonksiyonu, iltihaplanmalar, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, bazı travmalar gibi durumlar diş lezyonlarına sebebiyet verir. Diş lezyonlarının sebepleri diş sağlığına önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla diş ve diş eti sağlığına gereken önem verilmelidir. Böylece diş lezyonlarının önlenmesi mümkün olur.

Diş Lezyonları Nasıl Oluşur?

Diş lezyonları birçok yolla oluşabiliyor. Diş lezyonları, diş çürüklerinin iltihaplanması ya da yaşanılan bazı travmalar sonrasında oluşabilirler. Dişlerde oluşan lekeler ya da çürükler tedavi edilmediklerinde dişlerin alt kısmında pulpa köklerine temas eder. Buna bağlı olarak da lezyonlar meydana gelir. Ağız ve diş sağlığının, temizliğinin ihmal edilmesi de lezyonların oluşmasına uygun zemin hazırlar.

Diş Lezyonları Tedavisi

Diş lezyonu için hangi tedavi yönteminin kullanılacağı muayene sonrasında belli olur. Muayeneler yapıldıktan sonra hastaya uygun bir tedavi planı uygulanır. Diş lezyonlarında kanal tedavisine başvurulabilir. Kanal tedavisi başarılı sonuçlar verir. Kanal tedavisi ile birlikte başka tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Elbette bunun kararı muayene sonrasında belli olacaktır. Diş lezyon tedavisine ilişkin önemli bir hususun da belirtilmesi gerekiyor. Her diş lezyonu operasyon gerektirmez. Yani operasyon her hasta için gereklidir denemez. Bazı hastalarda diş lezyonu ilaçlarla da tedavi edilebilir. Diş lezyonlarının tedavilerinde antibiyotikler büyük öneme sahiptir. Uzman hekim uygun gördüğünde hastaya antibiyotik reçete edebilir.

Dişlerde lezyon tedavilerinde hastalar uzman hekimin önerilerini harfiyen yerine getirmelidirler. İlaç reçete edildiyse bu ilaçlar da düzenli olarak kullanılmalıdır. Böylece lezyon tedavisi doğru şekilde desteklenmiş olur.

Diş Lezyonu Tedavi Fiyatları

Diş lezyonu fiyatları için net bir rakam belirtilmesi doğru olmaz. Zira bu tedavinin fiyatları bazı faktörlere göre değişkenlik gösterir. Hastanın ihtiyaçları, hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerine göre fiyatlar şekillenir. Bunun için öncelikle hastaların uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilmeleri gerekiyor. Muayene sonrasında uzman hekim hastaya tedavi için fiyat verecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu