Diş Taşları Nasıl Önlenir?

Diş taşı oluşumu önlenebilir. Diş taşları nasıl önlenir? Sorusunun yanıtına bakılmalıdır. Bunun için öncelikle diş temizliği ihmal edilmemelidir. Gün içinde en ez iki kez dişlerin fırçalanması gerekir. Özellikle renk içeren gıdaların tüketiminden sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir. Böylece bunun sebep olacağı tartarlardan korunmak mümkün.

Diş fırçalama konusunda hekimin önerileri alınmalıdır. En sağlıklı macun seçimi, diş fırçası ve fırçalama teknikleri hakkında bilgi alınmalıdır. Her altı ayda bir olmak üzere diş hekimi muayenesine gidilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği uzman diş hekimi tarafından yapılır. Klinik ortamında periodontal ve ultraslonik aletler kullanılarak dişlerdeki taşlar temizlenir. Diş temizliği sonrasında dişleri parlatmak için polisaj yapılır. Diş taşı temizliği için anestezi gerekmiyor.

Diş taşı temizliği sonrasında hasta iki saat süresince bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Tedavi sonrasında günde 3 kez rutin diş temizliği yapılmalıdır. Diş ipi kullanılması kesinlikle önerilir. Bununla beraber antiseptik gargaralarla ağız hijyeni de sağlanmalıdır. Bu özel gargaralar belli aralıklarla kullanılmalıdır. Diş taşı temizliği sonrası hafif bir sızı hissedilmesi normaldir. Bunun için tuzlu suyla gargara yapılabilir. Tuzlu su bu sızıları dindirecektir.

Diş Taşı Temizliğinin Faydaları

Diş taşı sağlığı büyük bir öneme sahip. Diş sağlığına pek çok fayda sağlıyor. Diş taşı temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Üç ya da altı aylık periodlarla diş temizliği yapılabilir. Elbette bu süre hastaya özeldir. Hekimin önerdiği periodlarla diş taşları temizlenebilir. Diş hastalıkları, diş kayıpları, ağızda oluşabilecek yaralar, diş taşına bağlı olarak gelişen ağız kokusunun önüne geçilir. Birçok olumsuz durumun önüne geçilerek ağız ve iş sağlığı korunmuş olur.

Evde Diş Taşı Temizliği için Doğal Yöntemler

Diş taşı temizliği hekim tarafından gerçekleştirilir. Ancak evde de bazı doğal yöntemler kullanılabilir.

Bu yöntemler ilki sıklıkla tercih edilen karbonat yöntemidir. Bir yemek kaşığı karbonat, yarım çay kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı limon, iki kaşık çekirdek ve yarım litre su bir cezve içinde kaynatılır. Kaynama işleminden sonra blenderden geçirilir. Dişler bu karışım ile sabah ve akşam olmak üzere iki kez fırçalanır. Karışım diş macunu üzerine konmalıdır. Fırçala işlemi de hafif hareketlerle yapılmalıdır.

Diğer bir yöntem ise yine karbonatla hazırlanan bir karışımdır. Yarım çay kaşığı karbonat, üç damla nane yağı ve bir yemek kaşığı Hindistan cevizi bir kabın içine alınarak karıştırılır. Bir hafta süresince bu karışımla dişler fırçalanır. Bu yöntemde de karışım diş macunu ile kullanılmalıdır.

Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Diş ve diş eti sağlığı konusunda diş taşları geniş bir yer kaplıyor. En sık görülen problemlerden biri olan diş taşları ile ilgili bilinmesi gereken pek çok nokta var. Diş taşları sıradan bir durummuş gibi karşılanır ve bunun için temizlik yaptırmak genelde ertelenir. Ancak; bu son derece sakıncalı. Zira diş taşları ciddi diş ve diş eti problemlerine yol açar.

Diş Taşı (tartar) Nedir?

Diş taşı hakkında bilgi edinmeye diş taşı tanımından başlanmalıdır. Plak, bakteri, tükürük, yiyecek atıkları, şekerli ve nişastalı besinler dişlerde taşlara yani tartarlara neden olur. Dişlerdeki plak zaman içinde diş taşına dönüşür. Diş taşları dişlerin arasına ve dişeti çizgisine gizlenirler. Birçok diş ve diş eti hastalığına zemin hazırlarlar.

Diş Taşı Belirtileri

  • Diş taşı belirtileri hemen fark edilebilir.
  • Diş taşları yoğun bakteri içerir. Dolayısıyla serttir ve fırçalamayla dişten çıkmaz.
  • Diş taşı birikintileri bronz ya da sarı renkli olabildiği gibi siyah renkte de olabilir. Dişlerde kolaylıkla görülür. Diş etlerini tahriş ettiği için diş etlerinde tahrişlere neden olur.
  • Daha ileriki vakalarda diş etlerinde iltihaplanmaya ve kanamalara sebebiyet verir.
  • Diş etlerinde şişliklere neden olur.

Dişlerde bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine gidilmelidir. Her hastada aynı belirtiler görülmemekle birlikte her belirti de görülmeyebilir. Bu belirtilerden sadece birinin fark edilmesi bile muayene için yeterlidir. Diş taşlarının temizlenmesi birçok hastalığın önlenmesi anlamına gelir.

Diş taşı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Dişlerde taş oluşumuna birçok faktör neden olur;

  • Diş fırçalamama
  • Yetersiz diş fırçalama
  • Ağız sağlığına gereken önemin gösterilmemesi
  • Dişlerin arasında kalan gıda ve besin artıkları
  • Diş ipinin kullanılmaması
  • Kişisel faktörler
  • Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin sıklıkla tüketilmesi
  • Tükürük yapısı
  • Tükürüğün yoğun olduğu bölgeler

Bu faktörlerden biri bile diş taşı oluşumunu tetikler. Yukarıda da görüldüğü gibi bazı nedenler diş bakımının ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla diş bakımına her zaman gereken önem verilmelidir.

Diş Taşı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Diş taşı çoğu zaman önemsenmez. Ancak; bu surum diş ve diş eti sağlığı açısından oldukça sakıncalıdır. Diş taşları dişlerin aralarının açılmasına neden olur. İlerleyen zamanlarda bu bölgelerde daha yoğun diş taşı oluşumu gerçekleşir. Bu da zamanla dişlerin çürümesine neden olur. Diş kaybına varan sonuçlar doğurabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu