Dişlerimi Sıkıyorum Neden?

Günlük yaşantımızda bizi çok fazla strese ve sıkıntıya sokan birçok neden bulunmaktadır. Geçim derdi, gürültü, şehir hayatının zorluğu, aile içi problemler ve iş yerindeki problemler derken sürekli kafamızda bizi strese ve sıkıntıya sokacak birçok konu başlığı bulunmaktadır. Gün içerisinde yaşadığımız bu olumsuz durumlar, gece yastığa başımızı koyup uykuya geçtiğimizde açığa çıkabilmektedir.

Buda başta diş sıkmak olmak üzere, birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Diş sıkmak ciddi problemlere yol açacak olan, ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığın önüne geçilmezse ve önlem alınmazsa dişlerinizi kaybetme durumuna gelebilirsiniz. Dişler, sıkmanın etkisiyle günden güne küçülür ve zamanla ağzınızda diş kalmayacak duruma gelinebilir.

Diş sıkmanın etkisiyle oluşan rahatsızlıkların bir kısmı kendini hemen belli ederken, bir kısmı da kendini belli etmeyerek organlarımıza kadar iner ve çeşitli zararlar verir. Stres anında beynimizin salgılamış olduğu birden çok kimyasal vücudun farklı yerlerine dağılır ve oralarda hasarlara yol açar.

Diş sıkma sadece sıkma ile kalmayabilir ve diş gıcırdatma rahatsızlığını da beraberinde getirir. Sırf bu yüzden ağzındaki dolguları kırılmış olan birçok insan bulunmaktadır. Bu hastalığın tıp alanındaki adı ise ”bruksizm” olarak adlandırılır.

Hepimiz zaman zaman strese bağlı olarak diş sıkma olayına maruz kalabiliriz. Ama bu olay sürekli bir hale geldiyse hastalık başlamış demektir. Bu durum dişlerinizde ve çene eklemlerinizde ciddi hastalıkların başladığının habercisidir.

Diş sıkmanın oluşturduğu problemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Dişlerinizin kırılması
  • Dişlerinizdeki dolgu ve protezlerin kırılması
  • İmplant olan kişilerde, implantlara çok fazla yük binmesi sonucu implant çevresinde bulunan kemiklerin erimesi
  • Dişlerin çiğneyici yüzeylerinde aşırı aşınma
  • Aşınmalara bağlı olarak, dişlerinizde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Diş çevresindeki kemiklerde erime ve buna bağlı olarak dişlerde sallanma ve dökülme
  • Çene ekleminde oluşan büyük problemler.

Dişlerimizi kaybetmeye kadar gidecek olan bu hastalığın tek sebebi stres değildir. Bunun yanı sıra kişilerdeki yoğun endişe durumu, kaygılar, korkular, sıkıntılar ve içerisinde bulunulan gerginlik hali, kişilerin içlerinde bastırmış oldukları öfke, bastırılmış asabiyet hali ve agresif kişilik de diş sıkma rahatsızlığının en büyük etkenlerinden birisidir.

Bunun yanı sıra beyin travmaları ve sinir sistemi hastalıkları gibi nörolojik hastalıkların da bu duruma yol açtığı belgelenmiştir. Ayrıca sigara ve alkol bağımlısı insanlarda da, diş gıcırdatma sorunu oluştuğu gözlemlenmiştir. Ağız kapanış bozuklukları da diş sıkma rahatsızlığına doğrudan zemin hazırlar ve bu konuda önemli bir faktör olarak görülür.

Bu hastalık yetişkinlerde olduğu kadar küçük çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun sebebi ise okulda veya ev içerisinde gelişen değişiklikler ile bağırsak parazitleri olabilmektedir. Böyle bir durumda uzman bir hekim tarafından, durum ilerlemeden destek alınması gerekir.

Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma yani bruksizmi iki çeşittir. Biri uyurken gerçekleşen diğeri ise ayakta uyku harici gerçekleşen şekilde meydana gelmektedir.

Diş sıkma belirti ve semptomlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişinin, diğer kişileri uyandıracak kadar yüksek bir şekilde dişlerini gıcırdatması
  • Çok fazla olan ve sürekli artan diş ağrısı
  • Dişte hassasiyet
  • Çatlamış, gevşemiş ve diş yüzeyi yontulmuş dişler.
  • Çenede ve yüzde ağrı
  • Çok fazla aşınmış diş minesi
  • Problem olmayan kulaklarda hissedilen ağrılar
  • Şakaklarınızda başlayan ve devam eden ağrılar
  • Uyku bozukluğu problemleri
  • Yanak iç kısmında oluşan çiğneme kaynaklı hasar
  • Kasılan çene kasları ile kilitlenmiş çene

Yukarıda belirtilenlerden herhangi birisine ya da bir kaçına sahip olan kişilerin acil bir şekilde uzman bir hekime giderek kontrol yaptırmaları önerilir. Farkında olmadan bu hastalığa yakalanmışsanız ya da yakalanmak üzereyseniz bir an önce alınan önlem, ileride oluşacak büyük problemlere karşı koruma sağlayacaktır.

Diş Sıkmak Hangi Hastalığın Belirtisi?

Diş sıkmak çok ufak ve geçici bir problem olarak algılansa da hiç masum olmayan bir hastalıktır ve zamanla kronikleşebilir. Önlemi alınmayan diş gıcırdatma rahatsızlığı, diş kayıplarına ve çene eklemleriniz ile çene kemiklerinizde de ciddi problemlere yol açar. Çene kemiğiniz kaskatı kesilir ve yeme-içme sırasında size ciddi problemler yaşatır.

Diş sıkma yani bruksizim birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Parkinson rahatsızlığı, reflü bozukluğu, gece terörü, epilepsi ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Sadece uyku rahatsızlıklarına sebebiyet vermekle kalmaz, kişinin ruh ve zihinsel sağlığı ile tıbbi bozukluklara da neden olmaktadır. Hafife alınmayacak olan bu rahatsızlığın acil olarak önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu konuda bir çok çözüm imkanı gelişen tıp ile mümkün hale gelmiştir.

Kişi öncelik olarak, kendisini sinir ve strese sokan her şeyden uzak durmaya çalışmalıdır. Ve eğer kapanış problemleri varsa, bu problemleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bu rahatsızlık çene eklemlerine direk olarak zarar verdiği için gece plaklarıyla diş ve bu eklemlere verilen zararlar önlenebilir. Diş hekiminizin sizden diş ölçülerinizi alır ve laboratuvar ortamında gece plağınız hazırlanır.

Bu plak şeffaf ve yumuşaktır ve diş sıkma sırasında dişlerinizi baskıdan korur. Diğer bir yöntem ise botoks tedavisidir. Diş sıkma sırasında kullanılan kaslar bir süreliğine dinlenmeye alınır ve etkisini kaybeder. Böylece kişi diş gıcırdatma işlemi yapamaz. Genellikle 3 seans yapılan bu uygulamadan bir süre sonra, diş gıcırdatma tamamen sona erebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu