İmplant Yaptırırken Ağrı Olur Mu? Kaç implant gerekir?

Kesinlikle implant tedavisi sırasında ağrı hissetmezsiniz. İşlem bölgesel anestezi ile uygulanır. Ve işlem sonrasında da ağrı olmaması için size bir takım ilaçlar yazılır. Hatta bazen operasyondan sonra kalçadan 1 doz iğne almanız tavsiye edilir. Bu sayede gerek işlem sırasında gerek işlem bittikten sonra ağrı probleminin önüne geçmek mümkün olmaktadır.

İmplant sonrası kanama olur mu?

İmplant uygulama sonrasında dikişlerin iyi atılması ve kanamanın kontrol edilmesi gerekir. Bu işlemler yapılmasına rağmen kanamanız varsa dikkat edeceğiniz en önemli kriterleri açıklayalım. Lütfen tamponu sıkıca ısırın, tükürmeyin, ağzınızı çalkalamayın, sıcaktan uzak durun ve 24 saati geçen kanama varsa diş hekiminizle iletişime geçin.

Şuanda kanamanız varsa yapacağınız şey ağzınızdaki kanı soğuk su ile çalkalayıp tükürmek ve gazlı bezi o bölgeye sıkıca bastırıp uzun süre bekleyin. Siz tükürdükçe vakum yaparak kanamayı arttırdığınızı unutmayın.

Kaç adet implant gerekir?

1 dişini kaybetmiş hasta için ne yapabiliyoruz?

Tek bir dişini kaybeden hasta için 2 alternatif vardır. Bunlardan geçmişte en sık kullanılan diş köprüsü olarak adlandırdığımız kaplama tedavisidir. Diş köprüsünde boşluğun her 2 tarafındaki diş aşındırılır ve üzerine boş eksik olan dişi de kapsayan bir diş köprüsü yerleştirilir.

Burada kaplamanın iyi yapılması kaliteli malzemeler kullanılması hekimin ve teknisyenin becerisiyle hastanın düzenli ağız bakımı yapılması büyük önem taşır. Çünkü iyi yapılmayan kaplamalar zamanla alttan çürümeler, dişlerde ağrı ve kesilen diğer 2 dişinde kaybına neden olabilir.

Günümüzde adını sık duyduğumuz tedavilerden olan implantlar tek diş eksikliklerinde başarıyla kullanılan yöntemlerin başında gelir. İmplant tedavisinde çekilmiş diş boşluğu bir kök vidasıyla tamamlandıktan sonra bu implantın üzerine diş kaplaması yapılır ve yandaki dişleri kesmeye gerek kalmadan işlem tamamlanmış olur.

İmplant tedavisinde de kaliteli malzeme olması, doğru planlama yapılması, kemiğin doğru ölçülmesi, cerrahi aşamaların hassasiyetle yapılması ve işlem sonrasında kaplamanın dikkatli bir şekilde hazırlanıp takılması büyük önem taşır. Tabi işlem sonrasında hastanın ağız bakımı da implantların kullanım ömrü bakımından son derece önemlidir.

Birden fazla diş eksikliklerinde neler yapabiliyoruz?

Çoklu diş eksikliklerinde 2,3 veya 4 diş eksikliğinde diş köprüleri uygulanabilir. Ancak genellikle implant uygulaması tercih edilir ve 2 diş eksikliğinde 2 implant, 3 diş eksikliğinde yine 2 implant uygulanır. 2 implant üzerine 3 diş yapılarak tedavi tamamlanabilir. Eksik diş sayısı 4 olduğunda ise yerleştirilecek implantların boyu ve çapına göre kaç tane implant yapılması gerektiğine karar verilir.

Ağızda hiç diş yoksa neler yapılabilir?

Tam diş eksikliklerinde yani ağızda hiç diş kalmadığında sıklıkla hastalar sabit protez ister ve ağzında protezi takıp çıkarmak istemiyorum diye istekte bulunur. Bu durumda en az 6 implant ve üzerine sabit diş köprüsü uygulaması mümkündür. 6 implant ağızda en sık kullandığımız diş bölgelerine yerleştirilir ve üzerine köprü uygulaması yapılır.

Her çene için 6 implant, toplamda 12 implant alt üst tam dişsiz hastalar için yeterli bir seviyedir. 12 implant üzerine yapılan 24 adet diş kaplamasıyla bütün çiğneme fonksiyonlarını estetik ve konuşma fonksiyonlarınızı rahatlıkla yeniden kazanabilirsiniz. Hiç diş olmayanlar için diğer bir alternatif ise alt çene için ön bölgede 2 implant yerleştirilmesi ve bunun üzerine takılıp çıkarılabilen protez yapılmasıdır.

Alt çenede kemik müsait ise ve hastanın ekonomik durumu uygunsa 4 implant üzeri hareketli protez yapmakta mümkündür. Üst çenede ise alt çenedeki gibi 2 implant üzeri tam protez önerilmez. Çünkü çene kemiği daha yumuşaktır. Çiğneme kavsi daha geniştir. Bu nedenle en az 4 implant üzerine takıp çıkarabileceğimiz hareketli protezler önerilir.

Sistem ya topuz başlıklı veya Locater adını verdiğimiz çıt çıt şeklinde hassas bağlantılar içerir. Bunların uygulaması ve tercihi hekimin sizin çiğneme kaslarınızın durumu, kapanış yüksekliğiniz, istek, beklentileriniz ve protezinizin planlamasına göre ayarlanır.

All on 4 olarak adlandırılan 4 diş üzerine sabit protez nedir?

Klinik pratiğinde çok sıklıkla tercih edilmese de çok fazla konusu geçen ve biraz insanlara umut, hayal veren tedavilerden birisidir. All on 4 tekniğinde arka bölgede implant yapılması mümkün olmayan hastalar için takıp çıkarılan protez istenmiyorsa bir takım özelliklerden taviz verilerek diş sayısı azaltılarak ön bölgede küçük azılara kadar diş uygulaması mümkündür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu