Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gömülü Diş Çekimi Nedir?

Dişler, insan vücudunda büyük rol oynamaktadır. Yeme-içme gibi yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için sağlıklı dişlere ihtiyacımız vardır. Sağlıklı dişler için ise ağız hijyen ve bakımı önemli yer tutmaktadır. Güzel bakılmayan dişler, ilerleyen zamanlarda bir çok ağız, diş ve diş eti rahatsızlıklarını beraberinde getirerek, bu rahatsızlıklar da vücudumuzun başka yerlerinde başka rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Dişlerin küçük yaşlarda sağlıklı oluşması, ilerleyen günlerde sağlıklı bir diş için en büyük etkenlerden birisidir. Ağızda oluşması gereken dişler düzgün ve sağlıklı çıkabildiği gibi, yapısal bozukluklarla oluşan bir çok diş bulunmaktadır. Bu dişlerin bir kısmı bozuk da olsa çıkarken, bir de vakti geldiği halde çıkmayan dişler vardır.

Bu dişler gömülü diş ya da gömük diş olarak adlandırılır. Gömülü dişlerin çoğu, çene kemiğinin içinde kalır ve dışarıya çıkamaz. Bazı dişler doğru yerde olurlar fakat üzerinde yumuşak doku olduğu için görünmede zorluk çekilebilir. Bu tür dişlerin kontrolü, diş filmi ya da röntgeni ile yapılabilir.

Gömülü dişler yaklaşık 20’li yaşlarda oluşmaya başlar. Bu dişlerin çekimi aslında sanıldığı kadar zor değildir. Doğru bir operasyon ile yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında alınabilir. Her gömülü diş çekilecek diye bir kural bulunmamaktadır.

Ağzınızda apse ya da iltihap yapmayan ya da sizi rahatsız etmeyen gömülü dişlerin çektirilmemesi durumunda herhangi bir sakınca görülmemektedir. Fakat her yıl düzenli olarak röntgen ile kontrol edilmelidir.

Gömülü Diş Ne Kadar Sürede Çıkar?

Gömülü dişler eğer kişiye zorluk çıkartacak derecedeyse hayatı zindan edebilir boyuta gelebilmektedir. Gömülü diş çıkması, kişinin ağız ve diş yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu dişler doğru bir şekilde çıktığı zaman çiğneme olayını daha iyi hale getirmektedir.

Bazı kişilerde bu dişler, ters ya da çapraşık çıkarak sancılı ve ağrılı bir duruma yol açar. Bu şekilde çıkan dişler için cerrahi operasyon gerekmektedir. Gömülü dişler diğer ismi ile 20’lik dişler, 20 yaşında çıkacak diye bir kural yoktur.

Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişilerde 30’lu yaşlarda çıktığı görülmektedir. Bu dişler her insanda çıkmaktadır. Fakat bazı kişilerde o kadar sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde deri altında kalır ki, çıktığı anlaşılmaz bile. Bu yüzden kişiler bu dişlerin çıkmadığını düşünseler de, aslında deri altlarında onları rahatsız etmeyen şekilde mevcuttur.

20’lik yaş dişinin çıkmasını etkileyen birden çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişinin genetik yapısı,20’lik dişlerinin ne zaman ve nasıl çıkacağı üzerinde etkilidir.
  • 20’lik dişlerin çıkma zamanı ağız ve diş sağlığına verilen öneme göre değişiklik göstermektedir.
  • Diş eti, ağız ve diş yapısında problem olan kişilerde bu dişler geç ve sorunlu bir şekilde çıkabilir
  • Yetersiz ve düzenli olmayan beslenme, bu dişlerin çıkmasını geciktiren etkenler arasındadır.
  • Sigara ve alkol kullanımı zamansız ve sağlıksız 20’lik diş çıkmasını sağlar.
  • Çene darlığı ve ağızdaki diğer dişlerde görülen çarpıklık bu dişlerin doğru pozisyonda çıkmasını engeller ve bu nedenle ağrıya yol açar.

Dişleriniz ve ağız sağlığınıza ne kadar önem verirseniz ve dikkat ederseniz, 20’lik diş çıkarırken o kadar ağrısız ve kolay bir dönem geçirirsiniz. Ağız ve diş sağlığı bu konuda büyük rol oynamaktadır.

Gömülü Diş Ameliyatı Zor mu?

Gömülü dişler diğer dişlerimiz gibi normal yollarla çekilememektedir. Cerrahi müdahale gerektiren bu çekimin ağrısız ve sızısız olması için diş çekimi öncesinde ve sonrasında gerekli olan hijyen kurallarına eksiksiz olarak uyulması gerekir.

Gömülü dişinizde ve çevrenizde herhangi bir iltihap ya da enfeksiyon yoksa diş çekimi ağrılı olmayacaktır. Hatta uzman hekim tarafından 10 ile 20 dk. gibi bir zaman zarfında kolayca çekilebilmektedir. Diş çekilmeden önce çekim yapılacak olan yer iyice uyuşturulur ve dezenfekte edilir.

Daha sonra dişin alınacağı yer ufak neşterle kesilir ve diş kökünden çıkarılır. Bu işlemden sonra tekrar gerekli dezenfekte işlemi yapılır ve açılan yer dikilir. Bu işlemden sonra yaklaşık 1 hafta boyunca sigara kullananların sigara kullanmaması gerekmektedir. Ağız ve diş eti sağlığı için gerekli dezenfekte işlemleri kişi tarafından gargara ile yapılmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı bölgenin iltihap kapmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Bu süre zarfında çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler tüketilmemeli ayrıca çok katı yiyecek tüketimi de yapılmamalıdır. Çekilen dişin yerini dolduracak olan kemiklerin oluşumu yaklaşık 6 ay sürmektedir. Bu süre zarfında çekim yapılan bölgeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

Apseli ve iltihaplı dişlerde, çekimden sonra 10 gün kadar şiddetli ağrı ve sızı olabilir. Bunun için doktor kontrolünde güçlü ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ağız gargaraları ile bölgenin uyuşmasını sağlayarak, ağrınızı biraz da olsa hafifletmek mümkün.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Dikişler

Gömülü diş ameliyatından sonra dikişleri aldırmak gibi bir durum söz konusu değildir. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber eski adetlerin yerini yenileri almıştır. Artık diş ameliyatlarında kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır.

Doktor ameliyatlı bölgeyi diktikten sonra, yaklaşık olarak 15 gün gibi bir sürede ameliyatlı bölge kaynar ve dikişler siz fark etmeden kendi kendine erir. Bazı dikişler yeme içme yoluyla, yara kaynadıktan sonra ağzınıza düşer ve yiyecek ve içeceklerle beraber midenize iner.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu