Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Dentin tabakası, diş hassasiyetini koruyan asıl şeydir. Bu tabaka zarar gördüğünde dişlerde hassasiyet görülür. Sıcak ve soğuk şeyler içmek çoğunlukla işkence haline gelebilir. Diş eti çekilmesi yaşayan kişilerde diş hassasiyeti daha sık görülür. Çünkü diş eti çekilmesi, diş hassasiyetini tetikleyen en önemli faktörlerden birisidir. Bu sebeple sıcak soğuk, tatlı veya ekşi besinler tüketildiğinde can sıkıcı hassasiyet ve sızlamalar meydana gelir. Çeşitli tedavilerle ve evde bakım yöntemleriyle diş hassasiyetinin etkilerini aza indirmek mümkün.

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş hassasiyeti olarak adlandırılan bu diş sağlığı problemi, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti olarak da bilinir. Dentin tabakasının çeşitli sebeplerden dolayı zarar görmesiyle diş hassasiyeti sorunu ortaya çıkar. Dişiniz sıcak veya soğuk içeceklere sızlama ile karşılık veriyorsa yük yükse ihtimalle diş hassasiyeti problemi yaşadığınız anlamına gelir. Hassasiyete neden olan tabakayı dolgu gibi işlemlerle durdurmak mümkün olabiliyor.

Diş Hassasiyeti Neyin Belirtisi?

Diş hassasiyeti problemi genellikle yetersiz ağız bakım sebebiyle ortaya çıkar. Veya bazı insanlar fark etmeden dentin tabakasına zarar vererek hassasiyet problemi yaşayabilirler. Aşağıdakiler sebebiyle dentin tabakanız zarar görmüş ve hassasiyete yol açmış olabilir.

  • Çatlayan ve kırılan dişler
  • Kırılan eski dolgular
  • Hatalı dolgu işlemleri
  • Kötü ağız bakımı
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş eti iltihabı
  • Diş sıkma
  • Asitli içecek tüketimi

Bu sebeplerden kaynaklı diş hassasiyeti yaşamanız muhtemeldir. Diş hassasiyete sebebiyle diş merkezilerine başvuran hastaların çoğunlukla bu sebeplerden dolayı diş hassasiyeti yaşadıkları belirlendi. Diş sıkma alışkanlığınız varsa ve ağız bakımınıza yeterli ilgili göstermiyorsanız diş hassasiyetinin önüne geçemezsiniz. Hastalar öncelikle bu hastalığı tetikleyen alışkanlıklardan vazgeçmelidir. Aksi halde tedavi gerçekleşse bile diş hassasiyeti tekrar ortaya çıkar.

Hassas Dişleri Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Hassasiyet gösteren dişlerdeki en büyük tetikleyici unsurun diş eti çekilmesi olduğu belirlendi. Kliniğe diş hassasiyeti şikayetiyle başvuran hastaların birçoğu aynı zamanda diş eti çekilmesi problemi de yaşıyor.

Bu iki diş problemi sürekli birbirini destekleyerek daha can sıkıcı durumlara sebep olabilir. Diş çekilmesi aynı zamanda diş kaybına yol açan bir problemdir. Bununla beraber diş hassasiyetinin oluşması da işin içinden çıkılmaz bir hal getiriyor. Hassas dişlerin ağrı yapmaması için en büyük diğer tetikleyiciler olan soğuk ve sıcak içecekler tüketmeyin. Bunlar hassasiyetinizi artırarak sızlamayı tetikleyebilir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hassasiyetinin tedavisi hassasiyete ve altta yatan tetikleyicisine göre farklılık gösterir. Çürük hassasiyetinin tedavisi dolgu, şiddetli ağrıya neden olan derin çürük hassasiyetinin tedavisi ise tedavisi kanal tedavileridir. Kırıklara bağlı hassasiyet için dolgu veya kaplamalar ilk tercih olabilir.

Diş eti çekilmesinden kaynaklı hassasiyet varsa diş eti tedavisi yapılır. Hassasiyet, yanlış yapılan dolgulardan kaynaklanıyorsa, dolgu bakımı ve onarımı hassasiyeti azaltacaktır. Mine çatlaklarından kaynaklanan hassasiyet durumunda, diş hassasiyetine çare olarak özel tedaviler kullanılabilir.

Yumuşak Bir Diş Fırçası Kullanın

İnsanlar genellikle koruyucu mineyi tahrip etmeye sebep olan sert bir diş fırçası kullanarak diş hassasiyetine neden olur. Diş etleri çekildiğinde korunmasız dentin, diş fırçası aşınmasına daha duyarlı hale gelir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken yumuşak bir diş fırçası kullanın ve çok az baskı uygulayın. Yumuşak dokunuş, fırçanın daha serbest hareket etmesine ve dişlerinizi daha etkili bir şekilde fırçalamasına olanak tanır. Ürün önerileri için diş hekiminize danışabilirsiniz.

Florürlü Gargara Kullanın

Florür içeren gargaralar herhangi bir eczanede bulunur. Özellikle kırık ve çürük dişlere sahip olan kişilerde hassasiyeti azaltmaya büyük oranda yardımcı olabilir. Bu bakım sularını günde bir veya iki kez kullanın. Azınızda yaklaşık 1 dakika gargara yapın ve sonrasında tükürün. Bu işlemin ardından en az 30 dakika hiçbir şey yiyip içmeniz önerilmez. Hassas dişlere sahip olanlar bu bakım sularıyla hassasiyeti azaltabilir. Bu durumda diş hekiminizden hassasiyet giderici bir ağız bakım suyu önerisi alabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Olanlar Hangi Diş Macununu Kullanmalı?

Diş minesi aşınması veya diş eti çekilmesinden kaynaklanan diş hassasiyeti maalesef kolaylıkla geçmez. Bu nedenle sızlamaları önleyerek diş hassasiyetini azaltan diş macunlarını tercih edin. Eczanelerden ve marketlerden satın alabileceğiniz bu macunlar, diş kırıklarını ve boşluklarını doldurarak hassasiyeti engeller. Dişlerinizi fırçalarken diş fırçasını ıslatmayın. Diş macunu ve tükürüğün birlikte köpürmesine izin verin. Dişlerinizi fırçalamanın genellikle doğru yolu budur. Birkaç hafta içinde dişlerinizin hassasiyetinin azaldığını hissedeceksiniz.

Diş Hassasiyeti İyileşir Mi?

Diş hassasiyeti problemi günümüzden sayısız insanın ortak problemidir. Yeni gelişen tıbbi cihazlarla bu sorunları ortadan kaldırmak mümkün oluyor. Diş kaybına uğramadan önce bu hassasiyeti fark etmeniz ve bir diş kliniğine başvurabilirsiniz. Hassasiyetinizin boyutuna göre doktor cerrahi işlem uygulayabilir.

Bunun yanı sıra dişlerde fazla hasar oluşmamışsa çeşitli ilaçlarla bu problemi ortadan kaldırmak mümkün. Diş hassasiyeti çoğunlukla dolgularda ve destekleyici ilaçlarla tedavi edilir. Doktorunuzun uyguladığı tedavi yöntemleriyle beraber hassas dişler için üretilen ağzı bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu iyileşme sürecini hızlandırabilir ve hassasiyet sebebiyle meydana gelen sızlamaları ortadan kaldırır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu