Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olan diş taşı, belirli aralıklarla temizlenerek ve düzenli diş fırçalaması ile sorun olmaktan çıkıyor. Diş taşlarının temizlenmesinden sonra da, iyi bir temizlik ve bakım ile yeniden oluşması önlenebiliyor ya da geciktirilebiliyor.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Diş taşı bir başka deyişle tartar, dişlerde renk değişikliği ve lekelenme oluşturan sert tabakalardır. Kahverengi ya da sarı renkte olan tartar, genellikle dişlerin arka yüzeyleri ile diş aralarında oluşur. Tartar az da olsa dişlerin ön kısımlarında da bulunabilir. Diş taşının rengi, yenilen yiyeceklerden kaynaklı olarak değişir.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Diş taşı, mineral ve plakların tükürükle temas etmesi ile sertleşip, birikmesi ile oluşur. Bu plaklar ise, tüketilen yiyeceklerdeki asitten kaynaklanır. Nişastalı ve şekerli besinlerin fazla tüketilmesi ise, tartar oluşumunu hızlandırır. Diş taşı bir başka kabule göre, mineral haline gelen ölü bakteriler ile tükürüğün içerisinde bulunan proteinin birleşmesinden oluşmaktadır. Diş taşı kimyasal olarak ise, kalsiyum karbonat, magnezyum fosfat ve kalsiyum fosfattan oluşuyor.

Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Diş taşları, özellikle tüketilen besinlerden dolayı renk değiştirmeye başladıktan sonra, gözle daha rahat görülebilir. Diş eti ile dişlerin birleşim yerlerinde meydana gelen bu oluşumlar, aynı zamanda diş etlerinin de zarar görmesine neden olur. Özellikle diş eti çekilmeleri de tartar kaynaklı olduğundan, bu sorun görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine gidişmelidir. Normalde olmayan kötü bir ağız kokusunun hissedilmesi de, tartar oluşumunun belirtileri arasında sayılabilir.

Diş Taşları Nasıl Önlenir?

Diş taşlarının önlenmesinde en temel husus, günde iki defa olmak üzere dişlerin usulüne uygun olarak fırçalanmasıdır. Diş fırçalamasının süresi de önemlidir ve bu sürenin en az iki dakika olması gerekiyor, aksi halde plakların temizlenmesi sağlanamaz. Ayrıca, elektrikli diş fırçaları söz konusu plakları daha iyi temizleyebilir.

Diş fırçalamasında kullanılan diş macunlarının, karbonat içerikli olması da tartarların temizlenmesine katkı sağlar. Diş fırçalamanın yanı sıra diş iplerinin kullanılması ve gargara yapılması da tartar önlenmesi için önemli bir husustur. Diş taşlarının önlenmesi için yapılması gerekenler arasında, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması ile nişasta ve şekerli besinlerden uzak durulması da bulunuyor.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşı oluşumunun, dişler ve diş etleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunur.

Bunların en önemlileri şunlardır;

  • Diş taşları, diş etlerinin şişmesine, kızarmasına veya hassas hale gelmesine neden olabilir
  • Diş etlerinin çekilmesini hızlandırır
  • Renk değişikliğinden dolayı, dişlerde kötü bir görünüm oluşturur
  • Ağızda kötü bir koku oluşmasına neden olur
  • Diş köklerinin çevresinde bulunan kemiklerin zarar görmesine neden olabilir
  • Diş hastalıklarının tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir
  • Başta dişeti iltihapları olmak üzere, birçok diş ve diş eti rahatsızlığına neden olabilir

Ayrıca, diş taşlarının yapıları pürüzlüdür. Bu da dişlerin tam olarak fırçalanmasına ve temizlenmesine engel olur. Bu nedenle de, temizlenmeyen yüzeylerin çürümesine sebep olur.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşlarının temizliği, diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Diş hekimleri, teknolojinin gelişmesi ile titreşimli temizleme cihazları ile diş taşlarının parçalanmasını sağlamakta, daha sonra ise kancaya benzer aletlerle diş taşları çıkarılmaktadır. Diş taşlarının temizliği yapılırken, bakterilerin yok edilmesi için lazer uygulaması da yapılabiliyor. Diş hekimleri, tartar oluşumunun tekrarlamasını önlemek için, dişlerin yüzeyinde bulunan pürüzleri de gideriyorlar. Bazı durumlarda ise, diş taşının durumuna göre daha derin ve detaylı bir temizlik gerekebiliyor.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra, hastanın yapması gereken bazı hususlar bulunuyor.

Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Temizleme işleminden sonra, iki saat içerisinde yiyecek ve su haricinde sıvı tüketilmemesi gerekir
  • Diş taşlarının temizlendiği bölgelerde, geçici de olsa hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle, en az 24 saat boyunca aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yemek veya içeceklerin tüketilmesinden uzak durulmalıdır
  • Dişlerin düzenli olarak fırçalanmasına devam edilmelidir. Fırçalama esnasında, temizlemeden kaynaklı kanamalar oluşabilir fakat bir süre sonra bu kanamalar durur
  • Ilık ve tuzlu su ile ağız içinde gargara yapılması, oluşan hassasiyeti azaltmak ve mikroplardan önlemek için faydalı olur
  • Diş taşı temizliğinden sonra ağrı oluşması durumunda, hafif dozda ağrı kesici kullanılabilir. Şişlik oluşması halinde ise, şiş olan bölgelere buz uygulaması yapılabilir

Diş taşı temizliğinden sonra oluşan ağrıların şiddeti azalmıyor ve 24 saatten fazla sürüyorsa, mutlaka uygulamayı yapan diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Diş taşı temizliğinin tekrarlanma sıklığı, kişilerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Normal şartlarda yılda bir defa temizliğin yapılması yeterli olur. Diyabet hastaları ya da sigara tüketen kişiler gibi diş taşının oluşumunda risk grubu içinde bulunan kişiler için bu süre, altı ay olarak öneriliyor. Diş fırçalamasını düzenli olarak yapmayanlar ya da değişik nedenlerle ağız kuruluğu sorunu olanlarda ise, bu süre daha da kısalabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu