Kimler Diş Estetiği Yaptırabilir?

Diş veya diş etlerinde kusuru olduğunu düşünen herkes diş estetiği yaptırabilir. Fakat bu tedavilerin bir diğer yapılma amacı ağız ve diş sağlığını korumaktır. Diş estetiği sırasında dişlerde problemlerden kaynaklı estetik kusurların giderilmesine öncelik tanınır. Çarpık diş dizilmesi, diş sağlığının yanı sıra sosyal hayatı da olumsuz etkiler. Herkes güzel görünen dişlere sahip olmayı ister. Tedaviler ise ihtiyaç ve beklentilere göre yapılır. Tedavi sonrasında ise düzenli olarak kontroller yapılmalıdır.

Diş dizilimindeki çarpıklıklar, dişler arasındaki geniş boşlukları ve diş etindeki koyulaşmalar hoş olmayan gülümsemeyi de beraberinde getirir. Koyulaşmış dolgular ve diş eti sorunları ağız ve diş sağlığını da etkiler. Ağız ve diş eti yapısındaki sorunlar bireyin fiziksel ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Diş estetiği hastadan hastaya farklı uygulamalar içerir. Diş sağlığından ve gülüşünden rahatsız olan kişiler diş hekimine başvurup en uygun tedavi çözümlerine başvurabilir.

Diş Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Diş estetiği yöntemlere kişinin ihtiyacı ve beklentisine göre şekillenir.

Yaygın diş estetiği yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Diş beyazlatma uygulaması,
  • Implant uygulaması,
  • Gülüş estetiği uygulaması,
  • Porselen lamina uygulaması,
  • Pırlanta uygulaması,
  • Pembe estetik uygulaması.

Diş estetiği yöntemleri oldukça çeşitlidir. Kişinin ihtiyacına göre tedavi işlemi yapılır.

Diş Beyazlatma Uygulaması

Diş beyazlatma işlemi en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Diş beyazlatma işlemi uzun yıllardır gerçekleştirilir. Bu işlem uygun jel kullanımı ile uygulanır, bir zararı bulunmayan bir işlemdir. Gerektiğinde uygun zaman aralıklarında tekrarlanabilir. Estetik hususlar çevresinde yenilenebilir. Bu yönteminin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Çok kısa süre içerisinde gerçekleştirilir ve kişilerin beklentisi büyük oranda karşılanır.

İmplant Uygulaması

Ön diş kayıplarında, boşluğun doldurulması amacıyla yapılan köprü protez uygulamaları estetik beklentiyi karşılamaz. Bu nedenle ön bölgede kaybedilmiş diş bölgesine implant uygulamaları yapılır. Bu uygulamalar sonucunda protez ideal diş eti uyumu ve form uyumu yakalanır.

Gelişmiş malzeme süreçleri neticesinde implantlar da estetik görünüme ulaşmıştır. Eski zamanlarda yalnızca titanyum alaşım metal olarak üretilirdi günümüzde zirkonyum İle estetik konuma kavuşur. Diş eti dokusunun altında metal yansıması problemin önüne geçer.

Gülüş Estetiği Uygulaması

Gülüş estetiği uygulaması, kişinin istek ve beklentileri alınarak estetik ve doğallığın birleştirildiği en güzel gülüşü planlayıp uygulamaktır. Uygulamaları beyazlatma, implant uygulamaları veya diş eti seviyelendirme gibi birkaç uygulamanın gerçekleştirilmesi ile elde edilir. Gülüş estetiğinde hastanın yüzü, şekli, dudakları, diş eti yapısı, dişlerin rengi ve dizilimi gibi hususlar çok önemlidir. Bu durumlarda estetik tüm tedaviler içerebilir. Bazı durumlarda ise bir veya birkaç tedavi ile istenilen seviyeye gelebilir.

Porselen Lamina Uygulaması

Lamina uygulamaları estetik diş hekimliğinin son zamanlarda en gelişmiş unsurudur. Lamina uygulamaları diş rengi ve formlarının güzel olmadığı ve dişlerinde kırık meydana gelmiş kişilerde uygulanır.

Lamina uygulamalarında diş dokusunun ön yüzeyinde hiç aşındırmaya yapılmaz. Yüksek estetik hassasiyeti olan porselen materyaller ile dişe özgü uygulamalarla yapılır. Yapımı sırasında kişinin gülüş estetiği detaylarına uyulmalıdır. Güzel ve ideal uygulamalarında estetik kazanımı yüksektir. Işık geçirgenliği fazla olan laminalar kişinin beklentisine en uygun sonuçlar verir.

Pırlanta Uygulaması

Diş pırlantası estetik bir görünüm kazandırır. Son zamanlarda daha da popüler olmuştur. Ayrıca diş kristali olarak da adlandırılır. Bu basit ve acısız işlem sayesinde kişiler gülüşlerinde fark yaratabilirler. Uygulanan taşların düşme ihtimali düşüktür. Düşme halinde ise diş kristali kolayca yerine yerleştirilir. Her yaştan kadın bu işlemi yaptırabilir. Farklı boyutlarda diş kristali tercih edebilirsiniz. Sadece işlemi yaptırdığınız zaman konu hakkında iyi bir uzmanı tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

Pembe Estetik Uygulaması

Kişilerde gülüş anının maksimum evresinde, diş eti dokusu fazla görünür ya da dişler kısa görünür. Bu sorun hastalarda memnuniyetsizlik yaratır. Bu vakalar ile şekillendirme uygulaması yapılır. Bu uygulamalarda lazer cihazları kullanılır. Uygulama esnasında kanama olur, lazer cihazlarının hızlı doku iyileşmesi görülür. Uygulama sonrasında iyileşme zamanına bırakılan diş etlerinde kalıcı pembe estetik çok kısa zaman içerisinde elde edilir.

Zirkonyum İle Porselen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zirkonyum ve porselen diş tedavisi sürecinde sıklıkla duyulan terimlerdir. Diş tedavisinde doğru karar verebilmek için tekniklerin ve malzemelerin detayını bilmeniz gerekir. Diş eksikliği veya diş yıpranmaları tedavisinde kullanılan kaplamalar porselen ve zirkonyumdan yapılır. Zirkonyum kaplamalardan, dişlere uygun kaplamanın hazırlanması önemlidir. Dişlerde diş çürüğü varsa temizlenmelidir ve gerektiğinde kanal tedavisi uygulanmalıdır.

İyi bir zirkonyum diş kaplaması için, diş hekiminin kaplama esnasında kullanacağı malzemelerin kalitesi ve gerek duyduğu cihazların özellikleri iyi olması gerekir. Bunların yanı sıra zirkonyum diş kaplamanın diş ve diş etlerinize uygun olması önemlidir. Zirkonyum mu porselen mi konusunda karar vermek için konuyu uzman diş hekimine bırakmanız gerekir. Diş hekimi, kaplama yaptıracağınız nedene ve diş durumunuza bağlı olarak uygun kaplamayı tavsiye edecektir.

Porselen diş kaplamalar, kullanıldıktan kısa bir süre sonra olumsuz etkileri de beraberinde getirir. Alt yapısı metaldir ve bundan dolayı da kullanışlı değildir. Metal destekli bu kaplama diş eti ile birebir uyum sağlamaz, beslenme esnasında diş etinde yiyecek kalıntıları bırakır. Bu durum diş etinde birtakım sorunlara yol açar. Porselen diş kaplama ekonomik olsa da, zirkonyum kaplamalara göre daha kısa süre devam eder ve dayanıksızdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu