Kompozit Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?

Kişilerde çeşitli sebeplerden dolayı oluşan diş kırılmaları, dişin çürümesi ve dişin çatlaması gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlardan dolayı dişin yapısı da bozulmaktadır. Diş yapısının bozulması ile birlikte, aynı zamanda estetik açıdan da kötü görüntülere neden olmaktadır. Bu bozulan diş yapısı için kompozit dolgu uygulaması yapılmaktadır.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, çeşitli sebeplerden dolayı dişin doğal yapısının bozulması sebebi ile uygulanan diş tedavi yöntemlerinden biridir. Diğer bir deyişle ”reçine dolguları” olarak da bilinmektedir.

Kompozit dolgular seramik kullanılarak üretilmektedir. Bu dolgular diş rengi ile aynı renkte üretilmektedir. Bu açıdan estetik açıdan da kullanışlı bir yöntemdir. Ön dişlerde ve azı dişlerde rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu uygulaması yapmadan önce, zarar gören diş yerinde incelemeler yapılır. Bu zarar gören diş yerinden çıkartılarak temizlenir. Dolgu yapılacak olan dişte çürükler var ise, bu çürükler temizlenerek dolgu işlemi uygulanır. Yüzeysel olarak yapılan dolgu uygulamalarında bazı durumlarda anesteziye ihtiyaç duyulmayabiliyor. İhtiyaç halinde genel lokal anestezi ile kompozit dolgu işlemi uygulanır.

Kompozit dolgu uygulaması yaparken doğal dişlerin yapısına da zarar vermeden yerleştirilmesi gerekmektedir. Uygulanacak olan kompozit dolgu, zarar gören dişin işlevini doğru bir şekilde yerine getirecek şekilde yerleştirilmesi önemli bir konudur. Diş hekimi, hastanın belirli kontrol ve provalar yapmasını da ister. Bu kontrol ve provalardan, dille yapılan yüzey kontrolü ve ısırma provası ile uygun bir biçimde dolgu işlemi gerçekleştirilir. Dolgunun uygun bir şekilde yerine yerleştirilmesi işleminden sonra düzeltme işlemi yapılarak dolgu işlemi sonlandırılır.

Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?

Kişilerin dişlerinde meydana gelen diş kırılmaları, diş çürümesi, dişlerin çatlaması ve birçok benzer durumlar için uygulanan kompozit dolgu birçok avantaja da sahiptir.

Bu avantajlar ise;

  • Kompozit dolgu uygulaması işleminin çok kısa sürmesi ve bir günde birden fazla dişe uygulanabilir olması,
  • Dişin doğal yapısını bozan durumlarda, estetik açıdan rahatsız olan kişiler için bu sorunu ortadan kaldırması,
  • Sıcak gıdalara karşı olan hassasiyet sorununu da giderir.
  • Hem arka dişlere hem de ön dişlere kolay bir şekilde uygulanabilmektedir.
  • Kompozit dolgu uygulamasından sonra dolgu bölgesinde çürükler ortaya çıkmaz.
  • Diş rengine uygun malzemeler kullanılır.
  • Kompozit dolgu işlemi ağrısız bir işlemdir.
  • Birçok durumda lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Lokal anestezi uygulamadan, kompozit dolgu işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Kompozit dolgunun ömrü birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Ağız sağlığı alışkanlıkları, ağız içerisine ne kadar dolgu yapıldığı gibi etmenler önemlidir. Genel olarak bakıldığında, kompozit dolguların ömrü 3 yıl ile 10 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Bu tamamen kişinin alışkanlıklarına ve diş bakımına bağlıdır. En büyük etkenlerden biri de diş ve ağız bakımıdır.

Kompozit dolgu uygulaması yapıldıktan sonra da diş hekiminin önerileri doğrultusunda korunması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi dolgu ömrü açısından oldukça önemli etkenlerdir.

Hangi Durumlarda Kompozit Dolgu Yapılmalı?

Kişilerin dişlerde yaşadığı birçok sorunlarda kompozit dolgu uygulaması yapılmaktadır. Kompozit dolgu aşağıda belirtilen durumlarda yapılabilmektedir.

Bunlar;

  • Kırılan, çatlayan ve çürüyen dişlerin onarılmasında,
  • Diş rengi açısından daha iyi bir görünümü elde etmek için,
  • Estetik açıdan dişlerdeki şekilleri değiştirmek için,
  • Diş arası boşlukların kapatılmasında,
  • Diş eti çekilmelerinde,
  • Diş kökünü korumak için,
  • Dişlerin daha uzun bir görünüme sahip olması için.

Kompozit Dolgu Sonrası Ne Gibi Durumlar ile Karşılaşılır?

Kompozit dolgu işlemi uygulanan kişide diş hassasiyetleri oluşabilmektedir. Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı dişler hassas duruma gelebilmektedir. Bu gibi hassasiyet durumlarının normal olması ile birlikte bu durum dişin dolguya alışması ile ortadan kalkacaktır. Ayrıca, diş hekiminin hastaya verdiği öneriler doğrultusunda hareket etmek ve gerekli diş bakımlarının yerine getirilmesi de önemlidir.

Dolgunun daha uzun ömürlü olması için diş ve ağız bakımı oldukça önemlidir. Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve dilin temizlenmesi gerekmektedir. Bunlar alışkanlık haline getirilmelidir.

Dolgu İşleminden Sonra Diş Ağrıları Meydana Gelir Mi?

Kompozit dolgu uygulaması yaptıran kişide diş hassasiyetleri meydana gelmektedir. Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı dişler hassas durumda olmaktadır. Yeme ve çiğneme esnasında ağrı gözlemlenebilmektedir.

Dolgunun diş ile uyumlu hale gelmesinden sonra hassasiyet ve ağrı durumları da ortadan kalkacaktır. Dişlerin iyileşmesi ile bu şikayetler de bir süre sonra geçecektir. Genellikle 1 ya da 2 ay sürede dişler normale dönebilmektedir.

İstenilen Dişe Dolgu Uygulaması Yapılır Mı?

Kompozit dolgu uygulamaları daha önceki zamanlarda sadece ön dişlere uygulanabilmekteydi. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte, diğer dişlere de uygulanabilirliğine olanak sağlamıştır.

Yeme ve çiğneme esnasında oluşan basınçlara ve aşınmalara karşı daha dayanıklı dolgular yapılabilir hale gelmiştir. Bundan dolayı kompozit dolgular arka dişlere de yapılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu